Publicat: 12 Iulie, 2012 - 16:41
Share

"Suspendarea lui Traian Băsescu poate părea ilogică din perspectiva relaţiilor româno-americane, dar această ilogicitate este doar o aparenţă", spune o analiză publicată de Vocea Rusiei, site-ul postului public de radio rusesc.

Analiza, semnată de Valentin Mândrăşescu, aminteşte că Traian Băsescu a trimis trupe în Irak şi Afganistan, a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei şi a permis instalarea scutului anti-rachetă în România, fiind, prin urmare, "un vasal perfect al SUA".

Articolul nu face referire la avertismentele adresate de Ambasadorul SUA la Bucureşti liderilor USL, interpretate de majoritatea comentatorilor drept critice la adresa planului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Dimpotrivă, Vocea Rusiei concluzionează că Washingtonul s-a reorientat şi sprijină acum USL în lupta internă din România.

"Venirea la Bucureşti a generalului (Wesley) Clark şi reorientarea rapidă a poziţiei ambasadorului (Mark) Gitenstein arată că Washingtonul a decis să susţină USL în lupta politică internă. În ciuda tuturor eforturilor lui Băsescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns în situaţia de a fi lichidat din punct de vedere politic de către factorii de decizie din administraţia americană. Apare întrebarea firească: cu ce i-a supărat Băsescu pe americani?", se întreabă autorul textului publicat de Vocea Rusiei.