28 mai 2022

Schemele de ajutor financiar dedicate sectorului cultural din România au fost actualizate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Culturii a elaborat, în contextul pandemiei COVID-19, un pachet de măsuri financiare, sub forma unor scheme de ajutor de stat și de minimis, menite să sprijine sectorul cultural din România.

Forma actualizată a schemelor este rezultatul centralizării, respectiv analizei temeinice a unui număr semnificativ de observații și propuneri de modificare primite în urma procesului de consultare publică, desfășurat în perioada 26 ianuarie – 8 februarie a.c, precum și a dezbaterii publice organizate, online, în data de 22 februarie a.c.

Schemele de ajutor au fost înaintate spre a fi finanțate prin PNRR

Având în vedere că în prezent se elaborează Planul Național de Redresare și Reziliență care vizează investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență, Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat și de minimis dedicate sectorului cultural, pentru a fi incluse în cadrul priorităților investiționale ale PNRR.

Ultima dezbatere publică pentru definitivarea schemelor  

Întrucât Ministerul Culturii urmărește să optimizeze atât conținutul, cât și aplicabilitatea schemelor de ajutor financiar, astfel încât acestea din urmă să răspundă în mod real nevoilor operatorilor culturali, o ultimă consultare a sectorului cultural – creativ va avea loc în cadrul dezbaterii publice ce va fi organizată la finalul acestei săptămâni. Informații detaliate vor fi publicate pe website-ul instituției: www.cultura.ro.

Forma actualizată a schemelor de ajutor supusă dezbaterii poate fi consultată AICI.

Ministerul Culturii reiterează deschiderea pentru un dialog constructiv și eficient, bazat pe propuneri punctuale menite să contribuie la optimizarea pachetului de scheme de ajutor financiar dedicat operatorilor culturali din România.