Publicat: 16 Iulie, 2017 - 17:42

Această boală, autoimună, cunoscută și ca scleroză în plăci și a cărei cauză este încă neelucidată, este determinată de distrugerea mielinei urmată de un proces de degenerare axonală atât la nivel cerebral cât și la nivelul măduvei spinării, fapt ce determină un tablou clinic foarte variat. Scleroza multiplă este a doua cauză de invaliditate în rândul adulților tineri, după traumatismele cranio-cerebrale. Este afectată populația tânără, fiind diagosticată, cel mai frecvent, la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

La nivel mondial există aproximativ 2,1 milioane de pacienți cu SM, iar în România, numărul acestora este de aproximativ 10.000. Statisticile arată că, la nivelul UE, numărul bolnavilor de SM s-a dublat în ultimii șase ani, ajungând la circa 600.000. Cele mai recente date prezentate de Platforma Europeană a Sclerozei Multiple situează România pe locul 27 din 33 de state din Europa, la capitolul servicii medicale acordate pacienților diagnosticați cu această boală invalidantă.

În SUA, sistemul de sănătate cheltuie, în medie între 8.500 ?i 55.000 de dolari, anual, pentru un pacient cu scleroză multiplă.

În Europa, costul mediu, anual, pentru un astfel de pacient este de aproximativ 30.000 de euro, iar în România este de peste 9.200 de euro.

Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN)