Publicat: 1 Decembrie, 2020 - 10:02
Share

Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba a deschis, luni, expoziţia de icoane pe sticlă "Şcoala de la Laz - rugăciunea din tradiţie", eveniment on-line organizat în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. Lucrările expuse fac parte din colecţia ,,Maria Deac Poenariu", dar sunt şi lucrări realizate de Clasa de icoane pe sticlă ,,Şcoala de la Laz" a Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură "Augustin Bena" (CCAB). Expoziţia este amenajată în Galeria de Artă a CCAB, însă din cauza pandemiei nu este deschisă publicului putând fi văzută doar on line pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba.

Clasa de icoane pe sticlă "Şcoala de la Laz" a Şcolii de Arte şi Meşteşuguri duce mai departe tradiţia şi tehnica iconarilor de la Laz. Cel mai cunoscut artist al acestei şcoli de iconari este Maria Deac Poenariu (născută în 25 martie 1923). Neamul Poienaru din Laz a dezvoltat un stil estetic deosebit şi a pus bazele unei veritabile şcoli de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1740. Maria Poenariu a pictat icoane pe sticlă folosind în mare măsură vechile modele preluate după piese rămase de la înaintaşii săi, dar a abordat şi teme noi. Multe dintre lucrările sale se află în colecţii particulare din ţară şi din lumea întreagă, inclusiv în Muntele Athos din Grecia.

De-a lungul anilor, Maria Poenariu a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului, zeci de generaţii de tineri. Printre ultimii ucenici fideli ai Mariei Poenariu a fost şi Daniela Anca, care este, astăzi, meşter iconar şi instructor de icoane pe sticlă al Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba. În vremea uceniciei la atelierul din Laz, printre icoane, pensule, miros de vopsele şi sfaturi meşteşugăreşti, doamna Maria Poenariu, la 86 de ani, strecura vorbe cu har şi totul se lega precum într-o poveste nemuritoare: "La noi în familie, pictura e o tradiţie şi un har. Pictăm aşa cum alţii sapă, din moşi strămoşi (...)În fiecare zi, mă trezesc la 4 dimineaţa şi până la ziuă îmi citesc rugăciunile. Pe urmă mă apuc de pictat. Lucrez aproape 8 ore pe zi. Lucrul ăsta mă ţine în putere. Pentru mine, munca înseamnă jumătate rugăciune".

Doamna Maria Deac Poenariu a trecut în lumea drepţilor în aprilie 2015, iar din anul 2016 s-a înfiinţat Clasa de icoane pe sticlă "Şcoala de la Laz" a Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena", clasă care duce mai departe tradiţia şi tehnica iconarilor de la Laz.

Consiliul Judeţean Alba prin instituţiile subordonate, Centrul de Cultură "Augustin Bena", Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" şi Teatrul de Păpuşi "Prichindel", organizează şi în acest an o serie de activităţi culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naţionale a României. Manifestările se desfăşoară fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, şi sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Instituţia Prefectului Alba. Sub genericul "Ziua Naţională în casa fiecărui român", evenimentele sunt transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba şi, în funcţie de eveniment, pe paginile celorlalte instituţii organizatoare.

Expoziţia "Şcoala de la Laz - rugăciunea din tradiţie" poate fi văzută on-line pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1828917127258751&id=17...

Tag-uri Institutii: