6 decembrie 2021

Şcoala de peisaj, artă şi sunet la Casa George Enescu de la Mihăileni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru al doilea an consecutiv Fundaţia Pro Patrimonio organizează în lunile iulie – august ateliere de peisaj, artă şi sunet la Casa George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, dedicate în principal comunităţii locale. Proiectul este co-finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional şi întregeşte planurile de la Mihăileni, din acest an pornite alături de UiPath Foundation.

Sub numele de „Şcoala de peisaj, artă şi sunet”, anul acesta Fundaţia Pro Patrimonio reuneşte la Casa Enescu două ateliere centrate în jurul noţiunii de peisaj şi a resurselor practice şi creative oferite de acesta.

În perioada 28 iulie – 2 august 2021 şase zile vor fi dedicate Atelierului de Peisaj şi Artă pentru reamenajarea curţii Casei George Enescu şi explorarea artistică a resurselor naturale oferite de grădină şi împrejurimile acesteia. Lucrările grădinii, dedicate tinerilor profesionişti din domeniu şi a publicului larg, vor încerca să familiarizeze participanţii cu etape cât mai variate din trasarea, pregătirea şi amenajarea locului, facilitând în acelaşi timp vizite de studiu în zonă şi baza unor experimente artistice precum prese de plante şi pigmenţi naturali.

În intervalul 23 – 29 august 40 de copii din trei comunităţi din jurul Casei George Enescu din Mihăileni vor participa la Atelierul de Peisaj şi Sunet în care vor exersa roluri de peisagişti, grădinari şi artişti botanici prin jocuri şi proiecte practice sau artistice. În acord cu specificul locului, studiul sunetului va întregi experienţa copiilor alături de specialişti din domeniu şi-i va provoca să-şi dezvolte abilităţile practice prin construcţia propriilor instrumente, experimentând astfel diferitele calităţi ale esenţelor de lemn din zonă.

Materialele adunate în timpul atelierelor şi de-al lungul timpului, precum şi studiul de teren dedicat din această perioadă constituie baza realizării, până la sfârşitul anului, a unui Caiet de Patrimoniu, instrument de explorare creativă a Casei Enescu şi a împrejurimilor acesteia prin provocări practice, senzoriale sau artistice. Caietul va fi conceput ca un ghid al locului ce va dezvălui atât povestea, arhitectura şi grădina casei, dar şi elemente de identitate culturală din imediata vecinătate ce pot fi accesate pietonal, pe bicicletă sau cu maşina.

„Cu toate provocările cumulate, experienţa atelierelor de patrimoniu pentru copii începute anul trecut la Casa Enescu ne-a convins că lungul drum Bucureşti-Mihăileni merită din plin reluat de câte ori se iveşte ocazia. Receptivitatea, interesul şi bucuria copiilor din comunitate ne-au impresionat în mod sincer şi sperăm ca întâlnirile din acest an să apropie şi mai mult comunitatea de copii de iniţiativele fundaţiei, de Casa Enescu şi istoria ei în general, dar mai mult decât atât, poate de modalitatea de relaţionare cu patrimoniul, pe care sperăm să o poată purta mai departe în orice alt context viitor în care se vor afla.” Andreea Machidon – coordonator programe educaţionale de patrimoniu Fundaţia Pro Patrimonio

„Şcoala de peisaj, artă şi sunet” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

UiPath Foundation este partener al Fundaţiei Pro Patrimonio în programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” care se derulează de la începutul anului 2020 la Casa lui George Enescu din Mihăileni.

Parteneri media ai proiectului: Botoşăneanul, Radio România Muzical, Revista Zeppelin, National Geographic.