29 mai 2022

Şcoala Profesională Metropolitană în sistem dual în Municipiul Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primarul General, Nicuşor Dan, a semnat miercuri, 16 iunie, împreună cu primarii celor şase sectoare ale Capitalei şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Mihaela Ştefan, un acord de parteneriat pentru implementarea proiectului „Şcoala Profesională Metropolitană în sistem dual în Municipiul Bucureşti”.

La eveniment a fost prezent ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, alături de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Capitală, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi din Bucureşti.

Proiectul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în luna februarie, anul acesta.

Primarul General, Nicuşor Dan: „Acordul privind învăţământul profesional din Bucureşti devine realitate. Avem de schimbat multe în acest domeniu, dar mai ales trebuie să schimbăm două lucruri. O dată, consider că este bine să existe o corespondenţă între ceea ce face şcoala şi nevoile curente ale societăţii. Apoi, avem de schimbat mentalitatea. A avea o meserie este unul dintre cele mai onorabile lucruri pentru ţine şi pentru comunitatea în care trăieşti. Trebuie să facem toate eforturile pentru că astfel de lucruri să devină o normalitate şi să stăm împreună la aceeaşi masă cu toţi cei care îşi doresc să schimbe în bine locul în care trăim. Felicitări agenţilor economici care au înţeles această direcţie şi au înţeles că asta trebuie să facem. Din partea Primăriei Generale vor avea mereu tot sprijinul. Mulţumesc primarilor de sector, care au contribuit cu idei şi au fost de acord că acest proiect să prindă contur”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Este necesară şi binevenită adaptarea şcolii la realitate, la nevoile elevilor, angajaţilor şi angajatorilor. Acordul de astăzi are obiective bine definite şi corect focusate. Această formă de învăţământ trebuie susţinută acolo unde există dorinţă de parteneriat. Ministerul Educaţiei are în vedere susţinerea învăţământului dual şi va alocă fonduri destinate exclusiv dezvoltării acestui domeniu. În momentul de faţă, în negocierile cu CE, există aproape 490 milioane de euro destinaţi susţinerii învăţământului profesional, îndeosebi sub formă învăţământului dual. Faptul că reprezentanţii autorităţilor locale sunt prezenţi astăzi şi semnează acest angajament este esenţial pentru viitorul şcolii învăţământului profesional din Bucureşti, cu accent pe cea mai bună formă de organizare – învăţământul dual”.

Proiectul „Şcoala Profesională Metropolitană în sistem dual în Municipiul Bucureşti” are că scop creşterea performanţei în pregătirea forţei de muncă calificate la nivelul Capitalei şi satisfacerea nevoii de muncitori calificaţi în acord cu solicitările de pe piaţa muncii.

Printre obiectivele acestei iniţiative se numără: elaborarea unei hărţi referitoare la nevoia de muncitori calificaţi, pe zone, sprijinirea înfiinţării de centre de informare şi consiliere permanente pentru legătura cu mediul economic şi părinţi/elevi/alţi factori interesaţi, înfiinţarea unor centre pentru formarea şi perfecţionarea profesorilor /maiştrilor/ instructorilor/ tutorilor de practică, pe domenii, susţinerea acţiunilor de introducere în nomenclatorul de meserii a unor calificări noi, solicitate de operatorii economici.