Publicat: 2 August, 2012 - 16:15
Mai exact, pacienţii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată

O posibilă excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar însemna suprataxarea indirectă a pacienţilor, o încălcare a programului de guvernare asumat şi, pe termen mediu, creşterea cheltuielilor bugetare, atrage atenţia Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), într-un comunicat transmis Amos News.

 ''Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacienţii cu venituri reduse, iar pe de altă parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacienţii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe", a explicat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

 În realitate, impactul bugetar al medicamentelor compensate cu preţuri sub 10 lei este redus, acestea reprezentând doar 11,4% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări şi analize de piaţă Cegedim, evidenţiază reprezentanţii APMGR.
Totodată, datele Cegedim arată că, în aceeaşi perioadă, medicamentele cu preţuri sub 10 lei au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescripţie medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populaţia cu venituri reduse.

 "Considerăm că este necesară o abordare responsabilă, în acord cu problemele de sănătate înregistrate la nivel naţional, în contextul în care medicamentele cu preţuri sub 10 lei tratează afecţiuni foarte răspândite în România. Spre exemplu, pe segmentul afecţiunilor cardiovasculare, România ocupă unul dintre primele locuri la nivelul UE - doi din trei români mor din această cauză, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravieţuieşte. Potrivit statisticilor, 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare", a adăugat Laurenţiu Mihai.

 Lista medicamentelor cu preţuri sub 10 lei cuprinde produse care acoperă o gamă largă de categorii terapeutice: peste jumătate (58,5%) din antibioticele cu prescripţie medicală utilizate în România au preţuri sub 10 lei, relevă sursa citată.
Totuşi, acestea reprezintă doar 11,6% din efortul de decontare al statului român pentru această categorie de medicamente, spun reprezentanţii asociaţiei.

 Un procent de 43,5% din medicamentele cu prescripţie medicală utilizate în România pentru afecţiuni cardiovasculare au un preţ sub 10 lei şi reprezintă doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecţiuni. 51,4% din medicamentele cu prescripţie medicală utilizate în România pentru afecţiuni ale sistemului digestiv au preţuri sub 10 lei şi reprezintă doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecţiuni.

 Un procent de 70% din medicamentele cu prescripţie medicală utilizate în România pentru afecţiuni ale sistemului nervos au preţuri sub 10 lei şi reprezintă doar 13,9% din valoarea sumelor decontate în acest caz, 80% din medicamentele cu prescripţie medicală utilizate în România pentru afecţiuni antireumatice au preţuri sub 10 lei şi reprezintă doar 25,1% din valoarea sumelor decontate.

 "Companiile membre ale APMGR privesc cu îngrijorare declaraţiile recente ale ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, care anunţă posibila includere a sumelor cheltuite pentru 'medicamente ieftine şi pentru boli uşor tratabile' în sistemul facultativ de asigurări de sănătate, nu în pachetul de bază. O asemenea măsură ar limita accesul pensionarilor şi al familiilor cu venituri reduse la tratamente medicale, în condiţiile în care efortul financiar suportat de aceştia ar creşte considerabil, ca urmare a scoaterii de la compensare a medicamentelor cu preţuri accesibile'', susţin reprezentanţii APMGR.
Actualul Executiv îşi propunea în programul de guvernare asumat să încurajeze consumul de medicamente generice, cu scopul de a asigura accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratament farmaceutic.

 "În realitate, vedem că Ministerul Sănătăţii nu este cu adevărat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Direcţiile anunţate riscă să producă efecte complet opuse obiectivelor anunţate de încurajare a consumului de medicamente generice şi reducere a cheltuielilor bugetare, precum şi să limiteze accesul populaţiei la tratament medical", a precizatLaurenţiu Mihai.