Publicat: 21 Mai, 2019 - 16:04
Share

Universitatea din București va primi în rândul comunității sale academice pe unul dintre cei mai reputați scriitori și militanți pentru drepturile omului la nivel internațional, Ludmila Ulițkaia.

Joi, 23 mai 2019, Universitatea din București va decerna distincția de Doctor Honoris Causa scriitoarei Ludmila Ulițkaia, unul dintre cei mai publicați autori ruși, pentru întreaga sa activitate literară și pentru contribuția incontestabilă la literatura universală contemporană, dar și pentru fermitatea cu care militează pentru respectarea drepturilor omului.

Ludmila Ulițkaia este unul dintre cei mai importanți scriitori ruși contemporani, dar și traducător din limba mongolă și scenarist. Operele ei au fost traduse în peste 30 de limbi. Prin romanele, proza scurtă și prin piesele sale de teatru, prin premiile obținute până în prezent, prin luările de poziție pe care le are în domeniul apărării drepturilor omului, Ludmila Ulițkaia este o personalitate literară și culturală recunoscută internațional. Mărturie stau cronicile și recenziile romanelor sale apărute în peste 30 de țări, precum și multiplele evenimente culturale și științifice organizate de instituții și foruri naționale și internaționale, unde a fost invitată de onoare.

De la debutul cu volumul de povestiri Rude sărmane, apărut mai întâi în Franța, apoi în Rusia, în anul 1993, au urmat numeroase publicații în țară, răsplătite cu o serie de premii naționale și internaționale. Remarcăm astfel volumele de povestiri Fetițele, Oamenii țarului nostru, Gunoiul sfânt, Darul necreat și romanele Sonecika, Medeea și copiii ei, Înmormântare veselă, Cazul Kukoțki, Al dumneavoastră sincer, Șurik, Daniel Stein, traducător, Imago, Scara lui Iakov, principalele opere care au consacrat-o pe Ludmila Ulițkaia ca scriitoare.

Majoritatea romanelor Ludmilei Ulițkaia sunt scrise în maniera unui realism sui-generis, care favorizează teme calde și familiare, dar extrem de profunde, inspirate din viața unor oameni mărunți, proiectați pe fundalul Istoriei. Astfel, romanele ei acoperă un spectru istoric larg, de la tema evreității până la perioada Marii Terori staliniste.

Prin abordarea unor teme mai puțin conforme în literatură, Ludmila Ulițkaia și-a asumat mai multe roluri. O temă predilectă este cea feminină, prezentă, de exemplu, în romanele Minciunile femeilor, Medeea și copiii ei, Al dumneavoastră sincer, Șurik. Tot la modul nonconformist, și chiar neîntâlnit înainte în literatura rusă, autoarea a mizat mult pe interculturalitate, pe amestecul de culturi, civilizații și religii pe care le împărtășesc personajele sale, trăind într-o perfectă armonie, în care fiecare îi respectă celuilalt alegerile, ca în Înmormântarea veselă, Medeea și copiii ei, Daniel Stein, traducător...

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitoarei Ludmila Ulițkaia, Universitatea din București onorează o personalitate prestigioasă a comunității literare internaționale, o personalitate care și-a pus amprenta în mod decisiv asupra literaturii universale contemporane.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00, în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: