Publicat: 26 Septembrie, 2014 - 08:52
Share

Scriitoarea Magda Carneci, presedinte al PEN Romania, participa, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, la cel de-al 80-lea congres anual al organizatiei mondiale PEN International, desfasurat intre 28 septembrie si 5 octombrie 2014 la Bishkek, capitala Kirghizstanului.

Ca in fiecare an, congresul le ofera delegatilor celor 140 de PEN cluburi din lume oportunitatea de a se intalni si a dezbate impreuna o agenda intotdeauna foarte incarcata. Panelurile si workshopuri prevazute in program vor avea in vedere activitatea comitetelor din PEN si teme ca libertatea de expresie a scriitorilor si jurnalistilor, supravegherea si incarcerarea unora dintre ei, drepturile lingvistice, rolul femeilor in promovarea unei lumi egalitare, angajarea in politica publica si colaborarea cu organizatiile internationale, securitatea digitala, copyright-ul electronic, s.a.

La congres, unde sunt asteptati circa 500 de participanti, va fi prezenta si Dunja Mijatovic, reprezentanta a OSCE pentru libertatea in media. In afara programului congresului vor avea loc si evenimente culturale conexe. Fiecare zi se va incheia cu lecturi din opera scriitorilor membri PEN decedati in decursul anului (din Romania – Mihai Sin si Andrei Bodiu). Unii dintre delegati vor fi invitati sa citeasca in scoli, iar un forum literar despre opera lui Chinghiz Aitmatov e prevazut la Universitatea Manas.

La final va fi anuntat si castigatorul concursului literar international New Voices – editia 2014, lansat de PEN International anul trecut. Magda Carneci va fi insotita la congres de Amalia Cernat, tanara poeta romanca propusa de PEN Romania in acest concurs si care se afla printre cei trei finalisti.