28 noiembrie 2021

Scriitoarea româno-americană Alta Ifland, la ediţia de anul acesta a „Nopţii literaturii europene” de la New York

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Reprezentând România, scriitoarea Alta Ifland se alătură, luni, 22 noiembrie, a.c., altor nouă autori, traducători şi performeri din Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Portugalia, Slovacia şi Spania, la mult aşteptata ediţie fizică, cu public, a „Nopţii literaturii europene” de la New York (European Literature Night). Participarea ţării noastre în cadrul acestui proiect de mare amploare este organizată de Institutul Cultural Român de la New York.

Evenimentul, care se va desfăşura pe parcursul a nu mai puţin de şase ore, va cuprinde, alături de lecturi din cele unsprezece cărţi prezentate, şi o masă rotundă, intitulată „Regiunile Europei şi progresul culturii literare”. Discuţia, la care va lua parte şi Alta Ifland, va fi moderată de Andrew Singer, directorul şi redactorul-şef al postului de radio online Trafika Europe, specializat în promovarea literaturii în traducere.

Autoarea româno-americană de expresie engleză va citi din romanul The Wife Who Wasn’t, apărut în primăvara acestui an la editura americană New Europe Books. Cartea înfăţişează două culturi şi mentalităţi aproape complet diferite, cea americană şi cea moldovenească, care se reunesc, dând naştere unor situaţii comice în aparenţă, dar care vorbesc despre stereotipuri bine înrădăcinate în spiritul uman.

Alta Ifland s-a născut şi a crescut în România, emigrând în Statele Unite în 1991, unde a obţinut un doctorat în limba şi literatura franceză. În prezent locuieşte în California. Alta Ifland este autoarea a două colecţii de poeme în proză: Voix de glace/Voice of Ice, publicată în limbile franceză şi engleză şi distinsă cu Premiul Louis Guillaume, şi The Snail’s Song; şi a două cărţi de proză scută: Elegy for a Fabulous World şi Death-in-a-Box. Romanul menţionat mai sus este primul său roman, iar în prezent lucrează la un al doilea, inspirat din viaţa reginelor României, Elisabeta şi Maria.

European Literature Night (ELN) este un proiect organizat de Centrul Ceh de la New York în colaborare cu reţeaua institutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană, EUNIC New York. ELN este unul dintre cele mai importante proiecte EUNIC desfăşurate de organizaţia aflată în metropola americană şi reprezintă o oportunitate unică de prezentare a unui număr semnificativ de autori europeni în Statele Unite ale Americii. Preşedinţia EUNIC New York este asigurată în acest moment de România, prin directorul ICR New York, Dorian Branea.

Lista participanţilor la acest eveniment îi mai cuprinde pe Edoardo Ballerini (Italia), Sean Gasper Bye (Polonia), Veronique Firkusny (Cehia), Sandor Halmosi (Ungaria), Stefan Kutzenberger (Austria), Alek Popov (Bulgaria), Hugo dos Santos (Portugalia), Elena Sokol (Cehia), Megan Tomas (Polonia), Kirmen Uribe (Spania) şi Katarina Vizina (Slovacia).