Publicat: 1 Octombrie, 2018 - 12:29

Duminică seara s-a încheiat la ediția a 34-a a Târgului de Carte de la Gőteborg care a avut ca teme principale respectul și toleranța și în cadrul căreia tema adiacentă predilectă a fost literatura crime fiction. Concomitent s-a discutat despre imagine și ilustrație ca expresie narativă.

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Stockholm, condusă de Bogdan Popescu, și Direcția Centrului Cărții au organizat 12 evenimente care au inclus zece seminarii atât în cadrul oficial al târgului, cât și la standul EUNIC (standul a reprezentat rețeaua institutelor culturale din Suedia).

România a fost prezentă printr-un număr de scriitori (în ordine alfabetică): Bogdan Hrib, autor de serii polițiste, Felix Nicolau, lector de limba română în cadrul Centrului pentru Limbi Străine şi Literatură, Universitatea din Lund, critic literar, Victoria Pătrașcu, autoare de literatură pentru copii, Arina Stoenescu, ilustrator, designer grafic, editor şi traducător din limbile română şi suedeză, Stelian Țurlea, romancier și jurnalist, Sorina Vazelina, designer grafic, ilustratoare și autoare de benzi desenate.

S-a discutat despre universul imaginilor ca sursă creatoare în operele literare pentru copii, plecând de la autori contemporani români şi suedezi şi temele lor narative; arta de a vizualiza poveşti, rolul ilustraţiilor şi imaginii ca element narativ, romanele grafice şi benzile desenate, graniţele impuse de imagine, realitate şi ficţiune în ilustraţii, precum şi despre strategii şi tehnici vizuale în literatură; a fost lansat nr. 2/2018 al revistei literare Lyrikvănnen, impregnat cu literatură română. în forma poeziei române tinere, traduse în limba suedeză, cu ocazia atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm anul trecut, dar s-a discutat și despre ediția specială a revistei Kritiker. În sfârșit, în centrul atenției a fost, în mai multe seminarii, literatura crime fiction – un etaj întreg a Târgului a fost destinat acestui gen literar, numindu-se chiar Crime Time. Scriitori români au discutat despre particularităţile literaturii crime fiction din România, temele predilecte și diversele stiluri de a crea literatură crime, împărtășindu-și experiențele proprii, dar și despre receptarea şi succesul de care se bucură autorii scandinavi în România și despre amploarea literaturii polițieste în Europa.

În imagine: Arina Stoenescu, Bogdan Hrib, Stelian Țurlea și jurnalista Gőrel Espelund, la seminarul Crime Time care a încheiat participarea românească la Târgul de Carte de la Gőteborg.

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: