4 decembrie 2021

Scriitorul albaiulian Ion Lăncrănjan omagiat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vineri, 13 august 2021, Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, îl vor omagia la Alba Iulia şi la Oarda de Sus pe scriitorul Ion Lăncrănjan, la 93 de ani de la naştere.

Activităţile menite să aducă în atenţia publică viaţa şi opera scriitorului se vor desfăşura în marea lor majoritate online, pe paginile oficiale Facebook, Twitter, Youtube şi Instagram ale bibliotecii, excepţie făcând momentul oficial al depunerii de flori şi coroane la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, moment ce se va desfăşura la ora 12:00, şi la Placa Memorială de la Oarda de Sus, localitatea natală a scriitorului, la ora 13:00.

Pe tot parcursul zilei de 13 august 2021, cei interesaţi vor putea afla lucruri inedite despre viaţa şiopera scriitorului Ion Lăncrănjan, din materialele postate online pe paginile de Facebook, Instagram, Youtube şi Twitter ale Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.

Materialele vor fi difuzate după următorul program:

Ora 9:00 – Medalion literar „Ion Lăncrănjan”;
Ora 10:00 – Recomandare carte adulţi: Cordovanii, autor Ion Lăncrănjan;
Ora 11:00 – Recomandare carte pentru copii: Copilărind prin Ardeal, autor Ion Lăncrănjan;
Ora 12:00 – Festivitate de depuneri de flori la bustul scriitorului Ion Lăncrănjan de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia;
Ora 13:00 – Depunere de jerbă de flori la Placa memorial de la Oarda de Sus;
Ora 14:00 – Citatul zilei
Ora 15:00 – Ştiaţi că?
Ora 16:00 – Expoziţie de carte: Ion Lăncrănjan în colecţiile bibliotecii;
Ora 17:00 – Cordovanii Redivivus- povestea trilogiei
Ora 18:00 – Memoria culturală a locului: Ion Lăncrănjan în memoria urmaşilor;
Ora 19:00 – Din corespondenţa culturală a lui Ion Lăncrănjan;

Ion Lăncrănjan s-a născut la 13 august 1928, în Oarda de Sus, judeţul Alba, ca fiu al lui Ion Lăncrănjan şi al soţiei sale Iova (născută Romcea). El va rămâne profund legat de satul natal, pe care-l face cunoscut lumii prin intermediul operelor sale. După absolvirea şcolii primare din comuna natală pleacă la Braşov, devenind elev la Liceului Agricol Experimental de pe lângă uzinele „Astra” (1942). În 1946 termină cursul inferior al gimnaziului, obţinând calificarea de electrician. Anul următor se înscrie la cursul superior al liceului, transferându-se apoi la Câmpina. Va începe, aici, o lectură sistematică şi va frecventa cenaclul literar din localitate. Datorită acestor preocupări literare este selectat pentru a urma cursurile Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti, în 1951.

După absolvirea şcolii, lucrează ca redactor la publicaţiile: „Tânărul scriitor” (din 1953), „Luceafărul”, „Gazeta literară”, „Viaţa Românească” (în perioada 1965-1967). Debutează editorial cu romanul Cordovanii (alcătuit din 3 volume, apărut la Editura de Stat pentru Literatură, în anul 1963, debut puţin obişnuit prin masivitatea operei şi, mai ales, prin maturitatea ei. Este distins cu Premiul de Stat şi Premiul Uniunii Scriitorilor. În anul 1966 apare ediţia a II-a, revăzută, a Cordovanilor, iar în 1967 publică nuvela Eclipsă de soare, în trei numere ale revistei „Gazeta literară”. Au urmat volumele de nuvele şi povestiri : Eclipsă de soare (ESPLA, 1969), Fragmentarium (Editura tineretului, ) şi Vuietul (Editura Militară, 1969), Ploaia de la miezul nopţii (Editura Dacia, 1974), Drumul câinelui (Editura Dacia, 1974), romanele: Caloianul (Editura Albatros, 1975), Suferinţa urmaşilor (Editura Eminescu, 1978), Fiul secetei (Editura Albatros, 1979). În anul 1982 apare volumul Toamnă fierbinte (Editura Albatros), urmat de volumul de articole şi eseuri Cuvânt despre Transilvania (Editura Eminescu). În anul 1983 publică volumul de articole Vocaţia constructivă, urmat în 1986 de ediţia a doua a romanului Toamnă fierbinte. În această perioadă, scriitorul va colabora la: „Tribuna”, „Ramuri”, „Steaua”, „Ateneu”, „Manuscriptum”, „Săptămâna” şi, după 1990, la „România Mare” şi la ziarul „Unirea”, cotidian al judeţului Alba. În anul 1990 vor apărea volumele Lostriţa şi Omul de sub munte iar postum apare tetralogia Coridorul puterii.

La 4 martie 1991, Ion Lăncrănjan se stinge din viaţă fiind înmormântat la Bucureşti. El rămâne unul dintre „cei mai importanţi scriitori care s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat şi o prezenţă care a suscitat cu fiecare nouă apariţie a sa în librării – încă de la debutul editorial – vii şi controversate discuţii. Un asemenea scriitor, o asemenea operă, trebuie obligatoriu examinată atent, reanalizată dacă vreţi, pentru că reprezintă, la urma urmelor, un fenomen specific al epocii sale” – afirmă criticul şi istoricul literar Constantin Cubleşan.