Publicat: 9 Noiembrie, 2017 - 15:03

Ultimul atelier de lectură din seria '10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid', co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Român (AFCN) are loc sâmbătă, 11 noiembrie. Scriitorul invitat să citească celor mici este Ciprian Măceșaru.

Proiectul '10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid', inițiativă a Asociației 7 ARTE, co-finațat de Administrația Fondului Cultural Român (AFCN) se încheie sâmbătă, 11 noiembrie. Atelierul care închide seria de lecturi cu scriitori are loc de la ora 11,30, la KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST, bvd Mărăști nr 35.

Scriitorul invitat este Ciprian Măceșaru. Autorul va citi din volumele 'Super! Sunt un gândac!', Editura Humanitas și 'Portbagaj', Editura Trei.

Lectura este ultima din seria '10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid', proiect inițiat de Asociația 7 ARTE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Român (AFCN).

Accesul copiilor la eveniment este GRATUIT. Evenimentul are o pagina pe facebook, aici: https://www.facebook.com/events/1556770607677169/

Proiectul de educație prin cultură 'Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani' este destinat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie, în weekend, câte un scriitor contemporan, 10 scriitori contemporani în total, au susținut ateliere de lectură alături de trainerii Asociației 7 ARTE.

Atelierele au o durată de 1 oră și 30 de minute, sunt interactive și au o componentă de workshop (de arte vizuale și abilități practice), care transformă lectura textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă și asumată de către copii.

În calitate de invitați, scriitorii le citesc copiilor, le răspund la întrebări, stimulează discuțiile libere și ajută la desfășurarea activităților, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE.

Prezența scriitorilor contemporani are ca scop, pe lângă promovarea lecturii și a vânzării de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului și încurajarea lecturii în rândul școlarilor mici, care trebuie sa devină cititorii de mâine.

'Asociația 7 ARTE crede că, dacă nu creștem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formează datorită lecturilor de la vârste mici, datorită interacțiunilor plăcute care au loc în mediile în care se citește, datorită percepției pozitive față de lectură, privită ca un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu ca obligație școlară. Mai mult, cititul este esențial pentru procesul de învățare. Copiii care înțeleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa și reda coerent informațiile lecturate. Din păcate, este o realitate românească faptul că 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, după cum au indicat datele unui studiu facut public în 2016 de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale. Mai exact, studiul sustinea că elevii în vârstă de 15 ani știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg ceea ce citesc', explica Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului și Președinte al Asociației 7 ARTE.

Proiectul 'Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani' a fost declarat câștigător în sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educație prin cultură de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

'Acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE este CO-FINANTAT AFCN și răspunde celor 3 priorități impuse de această instituție promovând: dialogul cu creatorii, diversitatea și toleranța, precum și Centenarul României Moderne. Nominalizez cu mândrie scriitorii care au fost inivitați să citească celor mici, în cadrul proiectului: CIPRIAN MACEȘARU, CARMEN TIDERLE, ANDRA ROTARU, MIHAELA COSESCU, DAN MIRCEA CIPARIU, VLADIMIR DRAGHIA, IOANA NICOLAIE, ADELA CHIRICA, ANDREI CRACIUN, LAVINIA BRANISTE', adaugă Livia Lucan-Arjoca, Președintele Asociației 7 ARTE.

Asociația 7 ARTE este o organizație non-profit inființată în august 2015 care promovează educația și cultura. SmARTkid este un proiect de educație experiențială care constă în ateliere creative, educative și recreative pentru copii și tineri.Pentru mai multe detalii despre activitatea 7 ARTE și despre atelierele smARTkid, vizitați site-ul www.7arte.org și pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/atelieresmartkid/