Publicat: 10 Noiembrie, 2012 - 13:31
Share

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat  premiul Goncourt pe 2012, cel mai prestigios trofeu literar francez, pentru romanul său "Le Sermon sur la chute de Rome", informează Liberation.

Romanul are ca fundal violenta Corsică, și este o poveste despre speranțe spulberate, frustrare și lumea tercătoare.

Romanul a fost premiat de mai multe ori anul acesta, iar premiul Goncourt a fost câștigat din al doilea scrutin.

Jérôme Ferrari a fost lăudat pentru frumusețea scriiturii sale, pentru amestecul de limbaj vechi și modern. Alte roman publicate de Ferrari sunt «Dans le secret» (2007), «Balco Atlantico» (2008), «Un dieu un animal» (2009) sau «Où j’ai laissé mon âme» (2010).

Ceilalţi trei autori nominalizaţi au fost Joël Dicker - cu volumul "La vérité sur l'affaire Harry Quebert", Linda Lê - cu volumul "Lame de fond" şi Patrick Deville - cu volumul "Peste et Choléra".

În 2012, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 25 octombrie scriitorului elveţian Joël Dicker, pentru volumul "La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert".

Luni, premiul Fémina pentru roman străin a fost acordat scriitoarei americane Julie Otsuka, pentru "Certaines n'avaient jamais vu la mer".

Marţi, premiul Médicis pentru roman străin pe 2012 a revenit scriitorului israelian Abraham B. Yehoshua, pentru volumul "Rétrospective".

Miercuri, Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat premiul Renaudot pe 2012 cu volumul "Notre-Dame du Nil".

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 14 Noiembrie.