Publicat: 10 August, 2018 - 13:19
Share

La 13 august 1928 se năştea la Oarda de Sus, în judeţul Alba, prozatorul şi publicistul Ion Lăncrănjan, considerat "unul din cei mai importanţi scriitori ce s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat şi o prezenţă care a suscitat cu fiecare nouă apariţie a sa în librării vii şi controversate discuţii" după cum afirmă criticul şi istoricul literar Constantin Cubleşan.

Pentru a marca trecerea a 90 de ani de la naşterea marelui prozator, Consiliul Judeţean Alba prin Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba şi în parteneriat cu Fundaţia ,,Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României" şi cu alte fundaţii şi asociaţii cultural - patriotice din Alba Iulia va organiza în data de 13 august 2018, începând cu ora 11:00, la sala de lectură a bibliotecii, un medalion literar consacrat regretatului scriitor. Cu acest prilej va fi lansată şi publicaţia Corespondenţe literare - Ion Lăncrănjan, publicaţie a Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga" Alba în care au fost adunate la un loc şi redate publicului larg documente inedite, scrisori primite şi alte înscrisuri aparţinând lui Ion Lăncrănjan, azi aflate în colecţia bibliofilului Ion. C. Rogojanu.

Programul evenimentului va cuprinde: evocarea vieţii şi operei marelui prozator, prezentarea cărţii Corespondenţe culturale - Ion Lăncrănjan şi a albumului Cordovanii redivivus ce cuprinde grafica originală a trilogiei Cordovanii, depuneri de flori la monumentul scriitorului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, depuneri de flori la placa comemorativă de la Oarda de Sus. Evocarea personalităţii prozatorului Ion Lăncrănjan va fi făcută de scriitorul Ion Mărgineanu, care l-a cunoscut personal şi care a realizat câteva importante lucrări referitoare la viaţa şi opera domniei sale.

Ion Lăncrănjan s-a născut la 13 august 1928 în localitatea Oarda de Sus, atunci comună de sine stătătoare, azi cartier al municipiului Alba Iulia. A debutata editorial cu romanul Cordovanii pentru care a fost distins în 1964 cu Premiul de Stat şi cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Au urmat apoi volumele de proză Eclipsa de soare, Fragmentarium, Vuietul, Ploaia de la miezul nopţii, Caloianul, Drumul câinelui, Suferinţa urmaşilor, Fiul secetei, Vocaţia constructivă, Toaman fierbinte, Lostriţa şi Omul de sub munte.

Activitatea s-a literară se întinde din anul debutului, 1963, şi până în anul morţii sale 1991. În paralele cu activitatea literară, Ion Lăncrănjan a avut o bogată activitate publicistică aducând sub lumina tiparului sute de articole.

La 4 martie 1991, Ion Lăncrănjan se stinge din viaţă, iar postum îi apar volumele Cum mor ţăranii, Suburbiile vieţii, parte a trilogiei Coridorul puterii, Melancolia ţărânii, Raţiunea supremă şi După sfinţit - a treia zi. 

Tag-uri Institutii: