17 septembrie 2021

Scrisoare deschisă adresată procurorului General al României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Scrisoare deschisă adresată procurorului General al României cu scopul de a face lumină în cazul celei mai costisitoare achiziţii medicale din fonduri publice, în judeţul Iaşi: spitalul COVID de la Leţcani

În atenţia Procurorului General al României, Gabriela Scutea

Doamnă procuror general,

Vă adresez această scrisoare deschisă cu scopul de a face lumină în cazul celei mai costisitoare achiziţii medicale din fonduri publice, în judeţul Iaşi: spitalul COVID de la Leţcani.

După cum ştiţi, în luna aprilie 2020, în contextul pandemic, fosta conducere a Consiliului Judeţean Iaşi s-a angajat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, la achiziţia unui spital modular de luptă împotriva noului Coronavirus, în valoare totală de 13,2 milioane euro, având prevăzute iniţial 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. Mai apoi, aceste cifre au scăzut la 70 de paturi pentru pacienţii confirmaţi şi doar maximum 48 la Terapie Intensivă.

Decizia de achiziţie a spitalului modular amplasat astăzi în Comuna Leţcani, a fost luată cu unanimitate, sub rezerva urgenţei, bunei credinţe şi a unei achiziţii corecte, respectiv a îndeplinirii criteriilor de oportunitate şi legalitate, având în vedere ameninţarea sanitară sub care se afla regiunea de Nord-Est. Ori unele criterii au fost ulterior puse sub semnul îndoielii, rămânând şi astăzi întrebări fără răspunsuri privind legalitatea achiziţiei, motiv pentru care mă adresez dumneavoastră invocând principiul unei anchete cu celeritate, având în vedere că, la acest moment, este înregistrată la DNA – Structura Centrală o sesizare privind modul în care s-a făcut achiziţia acestui spital, respectiv diferenţa de preţ a ofertei între ce primise iniţial un intermediar originar din Republica Moldova şi preţul cu care s-a semnat contractul cu o firmă din Turcia, cât şi posibila intervenţie a doi presupuşi angajaţi ai Consiliului Judeţean Iaşi care s-au deplasat la Ankara, căutând să influenţeze achiziţia de către firma turcească SDI Global LLC din Ankara.

Doamnă procuror general,

La un an de zile de la procedura de achiziţii, modul în care s-a desfăşurat licitaţia publică în 2020 este lipsit de claritate şi nu există încă o evidenţă concretă din partea autorităţilor contractante a dotărilor acestui spital, raportată la oferta iniţială.

Pe de altă parte, reamintesc de întârzierile nepermise în procedura de livrare a spitalului modular, pe parcursul mai multor luni, fiind semnalată o posibilă intenţie de folosire a acestei achiziţii în scop electoral, operaţionalizarea unităţii spitaliceşti fiind amânată sistematic până în preajma alegerilor de pe parcursul anului 2020, astfel continuând să fie pusă în pericol sănătatea generală a populaţiei din Regiunea de Nord-Est, cu preţul interesului politic. Toate acestea în contextul în care termenul iniţial prevedea 20 de zile pentru livrare şi 7 zile pentru instalare. Spun aceste lucruri bazându-mă pe afirmaţiile instituţiilor responsabile pentru acordarea avizelor de funcţionare care, în toată această perioadă, nu au primit documentaţia din partea autorităţii contractante, fără explicaţii. Din păcate, nici după cele trei luni de întârziere, spitalul modular de la Leţcani nu a putut funcţiona la parametri optimi, existând grave disfuncţionalităţi la nivelul instalaţiilor şi dotărilor: îngheţul conductei de apă, lipsa căldurii pe timp de iarnă, defecţiuni la staţia de oxigen, transformatorul nu face faţă consumului, etc. Toate aceste disfuncţionalităţi au fost confirmate de autorităţile care au gestionat spitalul modular cât şi de instituţiile guvernamentale care au efectuat verificări. Sub rezerva acestor aspecte, considerăm că viaţa pacienţilor care au fost internaţi aici, cât şi a celor care nu au putut beneficia de serviciile acestei unităţi medicale pe perioada nefuncţionării a fost pusă în pericol, cu preţul lipsei de profesionalism şi răspundere de care s-a dat dovadă în procedura de achiziţie. Cel mai probabil, vieţi omeneşti au fost pierdute, iar alte persoane au rămas cu sechele grave pentru că nu au putut beneficia de serviciile acestui spital COVID în plină pandemie globală!

Revenind la semnalmentele de natură penală, vă precizez faptul că instituţia Curţii de Conturi a efectuat un amplu audit privind achiziţia spitalului mobil de la Leţcani, în urma căruia a rezultat o amendă de 60.000 de lei dată asociaţiei Euronest pentru ilegalităţi descoperite în procedura de licitaţie. Concret, din audit a rezultat că nu a existat o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi, respectiv, a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune. Totodată, s-a descoperit că nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susţină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării şi utilizării resurselor financiare iar comisia de licitaţie a fost constituită ilegal.

Doamnă procuror general,

Ancheta asupra modului în care s-a derulat această costisitoare achiziţie din fonduri publice trebuie să meargă înainte cu celeritate, cu respectarea principiilor care stau la baza unei investigaţii penale, şi aduc în discuţie, în mod deosebit, principiul operativităţii în efectuarea investigaţiei penale, care presupune constatarea la timp şi în mod complet a faptelor prevăzute de legea penală, precum şi la identificarea infractorilor.

Nerespectarea acestui principiu poate genera riscul pierderii probelor, implicit absolvirea de vinovăţie a celor răspunzători. Aş mai invoca aici principiul existenţei urmelor oricărei fapte penale, deoarece urmările nu sunt doar de natură materială, prin prejudiciul financiar uriaş raportat la scurta funcţionare a spitalului modular de la Leţcani, şi atunci cu defecţiunile anterior amintite, ci a pus în pericol viaţa pacienţilor bolnavi de COVID19, ori decesul acestora, prin lipsa de operaţionalizare. Nu există urmări ale unor fapte penale mai grave decât pierderea vieţilor omeneşti.

Din păcate, acestea sunt efectele grave a unei investiţii gestionate sub semnul ilegalităţilor, care a costat de trei-patru ori mai mult decât o altă unitate spitalicească cu aceeaşi destinaţie. În acest sens, vă dau exemplul spitalelor modulare din ţară construite de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, din fonduri strânse prin donaţii, cu capacităţi similare, mult mai puţin costisitoare şi care au funcţionat fără incidente. Ca exemple, reamintesc de spitalul modular din curtea spitalului Elias, cu suma de 2 milioane euro şi spitalul modular ATI recent deschis la Neamţ, realizat cu suma de 2,7 milioane euro. Deşi aceste exemple sunt considerate investiţii private, ele reprezintă un bun prilej de a arăta, încă o dată, că responsabilitatea gestionării fondurilor trebuie preluată cu maximă seriozitate de autorităţile publice.

Doamnă procuror general,

Din cauza numeroaselor probleme apărute în funcţionarea sa, lipsa de predictibilitate cu privire la capacitatea unităţii mobile de a gestiona cazuri grave, pericolele iminente privind funcţionarea, cedarea echipamentelor şi riscul iminent ca pacienţii să-şi piardă viaţa din pricina funcţionarii defectuoase a sistemelor medicale aflate în unitatea mobilă, aceasta din urmă a fost închisă în luna februarie a acestui an.

Aşadar, la peste un an de zile de la achiziţia acestuia, spitalul COVID de Leţcani nu mai funcţionează, peste 13 milioane de euro au fost risipiţi prin această achiziţie de către fosta conducere a CJ Iaşi, pacienţii nu pot fi trataţi, iar opinia publică nu cunoaşte aproape nimic din eventualele perspective cu privire la identificarea şi tragerea la răspundere penală a celor care au produs acest prejudiciu, au atentat la viaţa cetăţenilor şi nici cu privire la perspectiva de timp privind recuperarea sumelor imense alocate pentru achiziţia şi operaţionalizarea unităţii mobile de la Leţcani.

În concluzie, existând aspecte rezonabile de încălcare atât a legislaţiei în materie penală cât şi a legislaţiei achiziţiilor publice, am convingerea că ancheta deschisă în REM va reuşi, în cel mai scurt timp, să clarifice circumstanţele obscure în care fondurile publice au fost cheltuite pentru o investiţie nefuncţională, păguboasă şi periculoasă pentru pacienţii internaţi aici.

Deputat Alexandru MURARU