16 octombrie 2021

Scrisoare deschisă adresată senatorilor români

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Nevăzătorilor din România au trimis o scrisoare deschisă senatorilor români prin care le solicită să susţină un candidat apolitic pentru postul de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Redăm integral Scrisoarea deschisă:

Stimată doamnă senator,
Stimate domnule senator,

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Nevăzătorilor din România vă solicită să susţineţi un candidat apolitic, având în vedere că urmează votul în plenul Senatului pentru postul de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Noi cunoaştem consecinţele numirii politice anterioare şi nu am dori să repetăm această tristă experienţă, când primeam strigătele de ajutor de la persoanele cu dizabilităţi din instituţii şi eram lipsiţi de posibilitatea de a le sprijini.

Înţelegem că decizia vă aparţine, dar ea a fost dată în competenţa dumneavoastră cu scopul de a acţiona pentru binele oamenilor.

854.965 de persoane cu dizabilităţi din România şi familiile acestora contează pe responsabilitatea dumneavoastră, sperând că drepturile lor nu vor mai fi încălcate cu complicitatea instituţiilor care, conform legii, ar trebui să vegheze asupra garantării şi respectării lor.

Organizaţiile noastre l-au desemnat pe domnul Virgil Lazăr, persoană cu dizabilitate vizuală, absolvent de drept şi activist în domeniul organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi de peste 15 ani, un om competent şi neafiliat politic, pentru postul de preşedinte al Consiliului de monitorizare, dar în urma audierilor din Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, candidatul nostru nu a primit un număr suficient de voturi.

Asta nu ne împiedică să vă solicităm susţinerea prin vot în plenul Senatului a doamnei Nicoleta Predescu pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare. Doamna Predescu este, de asemenea, recunoscută pentru competenţă, profesionalism, imparţialitate.

Dacă se doreşte cu adevărat respectarea legii de înfiinţare a Consiliului de Monitorizare şi implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, este imperios necesar ca această importantă instituţie să fie condusă de o persoană apolitică şi cu competenţe profesionale în domeniul promovării şi apărării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

În speranţa că votul dumneavoastră va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, precum şi la respectarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din România, vă mulţumim anticipat pentru implicare şi responsabilitate!

Daniela TONTSCH
Preşedinte al Consiliului Naţional al Dizabilităţii

Tudorel Tupiluşi
Preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România

Virgil Lazăr
Vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România