Publicat: 21 Octombrie, 2015 - 15:58
Share
„Nu abandonați drumul vostru, priviți cu speranță și credință spre viitor!”

Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali, Doru Buzducea, a trimis o scrisoare deschisă către toți asistentii sociali, demers prin care "dorim să reinviem spiritul de breasla".

AMOS News redă integral conținutul scrsorii:

"Dragi colegi asistenți sociali,
Reînfiinţarea învăţământului superior în asistenţă socială în anii ’90, ne-a dat încredere în noi înșine, dar și în chemarea noastră, iar de atunci și până astăzi mii de tineri au pornit entuziaşti pe acest drum. România nu avea să mai fie ţara orfelinatelor mamut şi a condiţiilor degradante de îngrijire. Pentru cei mai vulnerabili dintre concetăţenii noştri, această nouă etapă reprezenta promisiunea recâştigării demnităţii şi libertăţii individuale, precum şi vindecarea unor suferinţe mult prea greu de îndurat în singurătate şi izolare.
Astăzi, asistenţii sociali, cuprinşi de propria disperare, riscă să-și piardă încrederea în utilitatea activităţii și a profesiei lor, în puterea vindecătoare a grijii, în capacitatea de a schimba în bine suferința omului. 
Cei ce s-au dăruit acestei profesii se întreabă, cu just temei, ce a mai rămas din asistenţa socială românească?De ce profesioniștii domeniului și-au pierdut entuziasmul și optimismul în legătură cu practicarea profesiei?
Zi de zi, asistăm pasiv la devalorizarea publică a profesiei noastre. Cei care conduc astăzi destinele societății românești, cei care elaborează și promovează politicile publice și politicile sociale trebuie să facă urgent o analiză competentă și responsabilă, în folosul întregii societăți, a stadiului actual al activităților de asistență socială, dar și a prestigiului, competențelor și utilității asistentului social.
În administraţiile publice, sub povara îndatoririlor preponderent administrative şi a exigenţelor legale, asistenţii sociali se simt deposedaţi de pregătirea lor profesională, transferîndu-li-se, cu sau fără voie, sentimentul inutilității profesionale. Devin simpli executanți ai reglementărilor în vigoare şi sunt trataţi cu lipsă de respect şi consideraţie prin asigurarea unor condiţii de muncă şi salarii inumane și indecente!
În mediul privat, asistentul social este mai degrabă „căutător de aur” şi raportor eficient, îngrădit în activitatea sa de sutele de formulare de întocmit şi de semnat. 
Asistenţa socială nu s-a născut însă în birourile administraţiilor publice, ci în comunitate, în relaţia cu beneficiarii, din grija faţă de nevoile şi problemele celor mai vulnerabili de lângă noi!

Dragi colegi asistenți sociali, a venit momentul să ne întoarcem cu încredere la valorile de bază ale profesiei noastre şi să ne (re)câştigăm credibilitatea publică. Vocile disparate şi slăbite ale asistenţilor sociali trebuie să devină una singură, puternică şi coerentă care să facă auzită utilitatea socială şi economică a profesiei noastre! Expertiza asistenţilor sociali nu poate fi înlocuită de a niciunui alt profesionist! Asistență socială fără asistenți sociali nu este posibilă!
Ignoranţa politică și administrativă cu care este tratată profesia noastră se reflectă și în situaţia dramatică a miilor de copii abandonaţi, abuzaţi şi exploataţi, a familiilor care trăiesc în sărăcie, a tinerilor fără un loc de muncă, a persoanelor cu dizabilităţi sau a vârstnicilor uitaţi în instituţii.
Când am ales să devenim asistenţi sociali am avut un vis: acela de a contribui la schimbare prin dăruire şi profesionalism! Să nu ne abandonăm visul, ci împreună, să pornim spre (re)cucerirea lui! Australianul Nick Vujicic, spunea: ”când ești ispitit să-ți abandonezi visurile, mergi mai departe încă o zi, încă o săptămână, încă o lună, încă un an. Vei fi uimit să vezi ce oportunități apar atunci când refuzi să te dai bătut.”
  În încheiere vă destăinuim faptul că la una dintre întâlnirile prin țară cu filialele CNASR, mai exact la Sibiu, un coleg asistent social, Tudor Matei Costea ne spunea: “chiar dacă mai suntem puțini în sistem, doar 5000, trebuie să știți că la nevoie toți ceilalți 30000 care am absolvit asistența socială ne vom mobiliza, indiferent pe unde om fi, și vom pune umărul pentru obținerea scopului comun: promovarea și valorizarea profesiei de asistent social”! 
Dragi colegi asistenți sociali, vă cerem să nu abandonați drumul vostru, să priviți cu speranță și credință spre viitor, și astfel, împreună, vom urca muntele spre a putea privi dincolo de vârf!"

Doru Buzducea
Președinte Colegiul Național al Asistenților Sociali din România
Cristian Roșu
Secretar Executiv Colegiul Național al Asistenților Sociali din România