5 iulie 2022

Se anunţă un an încărcat pentru Gospodărie Comunală SA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul 2022 va aduce o serie de noutăţi în ceea ce priveşte serviciile publice de apă şi canalizare din judeţul Covasna, iar directorul general Gospodărie Comunală SA, Kozsokar Attila, a prezentat planurile pentru acest an.

„În fiecare an, provocarea este să acordăm atenţie şi părţilor mai slabe ale reţelei de apă şi canalizare din municipiu, pe lângă renovările stradale trasate de primării. Noi întreţinem reţeaua, construcţia este în mare măsură decisă de fiecare primărie în parte, dar evident că semnalăm şi noi orice problemă apare. Cred că vom avea un an bun, pentru că mai multe primării şi-au exprimat intenţia de a extinde reţeaua de apă prin Programul Anghel Saligny”, a declarat Kozsokar Attila.

La Sfântu Gheorghe, lucrările la reţeaua de apă de pe strada Ciucului se vor finaliza în primăvară, iar următoarea lucrare majoră pe care Primăria municipiului o are în plan este renovarea străzii Fabricii, ceea ce înseamnă că reţeaua de apă va trebui pusă în funcţiune înainte.

Şi în cazul municipiului Târgu Secuiesc, lucrările pentru consolidarea reţelei vor continua. În 2021, strada Mihai Eminescu a avut cele mai multe avarii ale conductelor, iar administraţia locală şi operatorul regional sunt de acord că lucrările trebuie să înceapă cât mai curând, în funcţie de condiţiile meteorologice. Şi strada 1 Decembrie 1918 din Târgu Secuiesc este considerată importantă dar, în acelaşi timp, dacă oraşul va putea obţine finanţare prin Programul Anghel Saligny, ar putea fi inclusă şi strada Mako.

În oraşul Covasna, următorul pas va fi înlocuirea racordurilor de pe strada Justinian Teculescu (unde conducta de presiune a fost înlocuită în 2021). O nouă conductă de canalizare va fi montată pe strada Pava de Sus, şi în acest caz demararea lucrărilor depinzând de condiţiile meteorologice, însă se va lucra şi pe strada Mihai Eminescu, pe o lungime totală de 2 km cu 100 de branşamente, lucrare care se va finaliza în circa un an.

Lucrările la conductele de canalizare de pe străzile Prundul de Jos şi Gabor Aron vor începe în acest an.

În cazul localităţii Întorsura Buzăului, conductele de apă de pe strada Mihai Viteazu vor fi înlocuite pe o distanţă de aproximativ 500 de metri, incluzând şi racordurile.

Kozsokar Attila a explicat că o parte a străzii a fost deja realizată în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, dar cealaltă nu a fost inclusă în program, astfel că societatea intenţionează să finalizeze această lucrare.

Ar fi necesare îmbunătăţiri în cazul proiectelor proprii, întrucât firma de consultanţă care realizează proiectul pe fonduri europene nu avansează conform aşteptărilor. Prin urmare, directorul Gospodărie Comunală SA consideră că există o şansă de etapizare a întregului proiect, iar în acest fel utilajele necesare pentru operarea reţelei de apă şi canalizare ar putea fi achiziţionate mai repede, iar lucrările la reţea ar putea fi demarate în anumite locuri.

O investiţie majoră ar fi automatizarea reţelei, care ar permite citirea de la distanţă a contoarelor principale de apă şi, în cazul reparaţiilor şi extinderilor, excluderea anumitor secţiuni fără a provoca întreruperi majore.

Gospodărie Comunală SA