5 octombrie 2022

Se caută martori care dețin informații despre posibile cazuri de omor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În anul 2020, IICCMER a demarat o investigație amplă în vederea identificării victimelor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în urma tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat în timpul regimului comunist și aducerea în fața justiției a celor ce se fac vinovați de comiterea acestor fapte. Acest proiect instituțional este o reluare a unor investigații anterioare, care nu au fost continuate.

Conform mărturiilor și cercetărilor preliminare, un număr semnificativ de cetățeni români și-au pierdut în mod violent viața în cursul tentativei de trecere a frontierei (asfixie mecanică prin înec, împușcare, înjunghiere, bătaie etc.). Având în vedere aceste considerente, precum și atribuțiile legale ale IICCMER, am inițiat demersurile în vederea identificării victimelor, a tipurilor de abuzuri la care au fost supuse, precum și a celor care se fac vinovați de comiterea acestora.

IICCMER face apel către toate persoanele care dețin informații despre posibile cazuri de omor/abuzuri sau care au avut ele însele de suferit în urma tentativei de trecere a frontierei, să contacteze instituția: telefonic la numerele +40 21 316 7565 | +40 21 316 7557, la adresa office@iiccmer.ro sau completând formularul dedicat victimelor, disponibil pe site-ul https://www.iiccmer.ro/victime/.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, având ca scop principal investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri. În același timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaționale și de informare destinate să promoveze la nivel național și internațional memoria perioadei comuniste din istoria României și de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertății, democrației și a statului de drept.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ și https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.