25 mai 2022

Se deschid porțile pentru Noaptea Europeană a Muzeelor 2021 

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea de-a 17-a ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor are loc anul acesta, la nivel național, sâmbătă, 12 iunie. Instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii au pregătit o serie de evenimente specifice precum expoziții, ateliere pentru copii sau evenimente online. Mai mult, evenimentul se va bucura și de acțiuni din partea teatrului național din capitală, a celui de la Târgu-Mureș sau a Corului Național „Madrigal – Marin Constantin”, care ne prezintă Cel mai mic muzeu din România.

O expoziție ce va atrage, cu siguranță, atenția celor care se vor afla în capitală este „FAKE MAPS. HĂRȚI FALSE. FALSCHE KARTEN”, organizată la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Realizată în colaborare cu Goethe Institut și Dem Creativ, aceasta propune publicului întâlnirea cu o serie de hărți false și planuri de filaj realizate în Republica Democrată Germană de STASI și în Republica Socialistă România de Securitate. Accesul în spațiile de la parterul muzeului, care includ expoziția este gratuit între orele 14:00 – 23:00, iar muzeul va putea fi vizitat în întregime (cele două etaje) pe bază de bilet (10 lei biletul întreg, 5 lei biletul pentru seniori, 2,5 lei biletul pentru elevi și studenți).

Tot sâmbătă, la Muzeul de artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” poate fi vizionată gratuit, între orele 18:00 și 22:00, expoziția „DEPOART”, organizată la „Galeria Anexa 29” din cadrul muzeului, unde vor fi expuse, în premieră, lucrări din patrimoniul muzeului. Tot aici se va mai realiza o proiecție de imagini din evenimentele petrecute în ultima perioadă în cadrul muzeului și jocul de cunoștințe „RECUNOAȘTEȚI AUTORUL!” care ne provoacă să descoperim lucrarea și autorul după un detaliu oferit.

Muzeul Național al Țăranului Român ne invită în Noaptea Europeană a Muzeelor să vizităm patru expoziții temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti, între orele 18:00 – 21:30 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

  • „Întoarcem tradiția spre viitor” este o expoziție de artă despre cânepă, deschisă la Sala Tancred Bănățeanu. Aceasta aduce la un loc viziuni diferite privind cânepa, viziuni ce aparțin artistului internațional Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, artistului contemporan și designerul brandului PATZAIKIN, Oláh Gyárfás, și a Floricăi Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, Director și Co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița, România. Cânepa este abordată pe mai multe niveluri: expoziție de artă/ instalații și performance, completate prin conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, precum și lansarea oficială a primului cluster național dedicat cânepii.
  • „Decenii de Memorie Vizuală” – Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon, expoziţie deschisă la Sala Irina Nicolau. Fotografiile expuse sunt realizate de aceștia între anii 1958-1992, dar de fotografi necunoscuți din prima jumătate a secolului al XX-lea.
  • „Zenit” – Expoziţia este deschisă la Sala Acvariu și își propune să celebreze miracolul luminii și al vieții și cuprinde zilele din an în care natura se regăsește în punctul maxim vegetativ.
  • „MOME Thirtythree” – Noile orizonturi ale fotografiei la Universitatea de Artă Moholy-Nagy, Expoziţie deschisă la Sala Noua Galerie, expune lucrările artiștilor fotografi care au absolvit specializarea foto din cadrul MOME – o retrospectivă asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.

La Târgul 100 de Tradiţii Româneşti, meşteri populari şi meşteşugari vor fi prezenți în curtea muzeului cu creaţii care păstrează tradiţiile româneşti. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune. Intrarea este liberă.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) își deschide, gratuit, porțile pentru vizitatori în intervalul orar 14:00 – 22:00 (cu ultimul acces la 21:00). Aici, publicul va putea urmări demonstrații de desen oferite de către artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), ateliere educative și de creație, precum și cu prezentări de vestimentație, armament și echipament specifice dacilor și romanilor, realizate de reprezentanți ai Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București. De asemenea, vor fi accesibile publicului expozițiile permanente Tezaurul Istoric, Lapidarium și Copia Columnei lui Traian și expozițiile temporare Fragment. Experiența restaurării, Exponatul lunii – Un manuscris genealogic al Casei Princiare Cantacuzino, Muzeul Jucăriilor, O poveste dulce. Un secol de dulciuri românești  – Colecția de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri a Asociației Muzeul Jucăriilor, 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015.

Publicul care va alege, sâmbătă, să viziteze muzeul se va bucura de o serie de activități, astfelꓽ

– 14:00 – 17:00 – Ateliere educative și de creație – Povestea Gânditorului, susținute de către elevul Alexandru Scorțar, educatori muzeali și desenatori artistici;

Atelierele se vor desfășura cu un număr maxim de 10 participanți, sunt recomandate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani și vor avea loc cu începere de la orele 14:00, 14:45, 15:30 și 16:15. Participarea este gratuită și se va face pe baza înscrierii, până vineri, 11 iunie, ora 17:00, la adresa de e-mail: educatiemuzealamnir@gmail.com;

– 17:00 – 18:00 – Deschiderea oficială a expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015, în prezența artistului curator Alexandru Ciubotariu;

– 18:00 – 20:00 – Artistul la masa de lucru – Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va desena în timp real, pentru vizitatorii muzeului, în cadrul expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015;

– 19:00 – 22:00 – prezentări de vestimentație, armament și echipament specific dacilor și romanilor, în Lapidarium-Copia Columnei lui Traian, realizate de membrii Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București;

Pe tot parcursul serii, Cristian și Mihai Dumitru, membri fondatori ai Asociației Muzeul Jucăriilor, vor prezenta publicului expoziția Muzeul Jucăriilor, găzduită de MNIR.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru sâmbăta aceasta o ediție specială cu ateliere online, pe platforma ZOOM, pentru cei mici și prezentări filmate în expoziția permanentă, care vor putea fi vizionate pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/muzeulantipa) și Instagram (mnin_antipa) a Muzeului Antipa.

Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa se va desfășura între orele 14:00 și 22:00  și se regăsește pe pagina muzeului.

Atelierele online sunt pe grupe de vârstă și prezintă „O excursie prin pădure”, programare „Scratch online”, „Recreație chimică” și „Șah online la Antipa”.

Participarea la aceste întâlniri este gratuită, în limita a 15 locuri/atelier, iar înscrierile se fac prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/. Link-ul de acces se trimite părinților cu o zi înainte de începerea atelierelor.

Programul special al Nopții Muzeelor la Antipa include și trei prezentări ale specialiștilor Muzeului despre „Animale Nocturne”, filmate în expoziția permanentă, care vor fi difuzate exclusiv pe paginile de Facebook și Instagram ale Muzeului. De la ora 20:00, este programat „Animale Nocturne” – dr. Oana Paula Popa, de la 21:00 „Animale Nocturne” – dr. Andrei Ștefan și de la ora 22:00, „Animale Nocturne” – dr. Mihai Stănescu.

Muzeul Național de Artă al României deschide, spre vizitare gratuită, trei spații, în intervalul orar 16.00 – 00.00 (ultima intrare fiind la ora 23.00). Vizitatorii vor putea parcurge expoziția Călătoriile lui Iser, în Sălile Kretzulescu din corpul central al MNAR (Calea Victoriei), unde vor descoperi 66 de lucrări în tempera, guașă și ulei, din patrimoniul MNAR și din colecțiile Iser și Moise Weinberg păstrate la Muzeul Colecțiilor de Artă. Acestea prezintă peisaje din Dobrogea, Orientul apropiat, Franța, și Spania, unele dintre lucrări fiind expuse acum pentru prima dată.

Expoziția „Shaping Design. Together” – recent deschisă la sediul central al MNAR din Calea Victoriei și realizată împreună cu Cartierul Creativ, parte a Romanian Design Week 2021 – prezintă piese de design românesc contemporan, sub semnături cunoscute și prototipurile unor obiecte-suvenir proiectate pentru MNAR. Accesul în expoziție se va face din str. Știrbei Vodă nr. 1-3.

Noaptea Muzeelor focalizează la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111, asupra uneia dintre cele mai spectaculoase colecții, Elena şi Anastase Simu, cu lucrări de artă românească și europeană.

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași își deschide gratuite porțile muzeelo,r din cadrul Palatului Culturii, între orele 19:00 și 00:00, când va fi ora de intrare a ultimului vizitator

  • Muzeul de Artă prezintă expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!” semnată Florin Ghenade.
  • Muzeul de Istorie a Moldovei, din cadrul complexului ieșean, prezintă Expozițiile „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, „Socializare și divertisment la 1900”, „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana: de la restaurare la digitalizare”, „Underground Iași – Istorii redescoperite” și „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” – „Conu’ Mihalache și moda pariziană”. În cadrul acestei ultime expoziții, publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.
  • La Muzeul Etnografic al Moldovei, vizitatorii vor putea trece pragul expozițiilor „Chipuri și cămeși”, „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei” și „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”.
  • Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” ne prezintă Expoziția Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”.

La Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa, parte a complexului ieșean, între orele 14:00 – 21:30 (ora de intrare a ultimului vizitator) vom putea vedea expoziția foto-documentară „Palatul de la Ruginoasa: etape, evoluții, transformări”, dar și expoziția permanentă, pe fundalul muzicii de epocă. Accesul este și aici gratuit.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va fi deschis, gratuit pentru public, dar cu rezervare telefonică (0752108723), între orele 11:00 – 23:00 (ultima intrare fiind la ora 22:00).

Pentru participarea la expozițiile ghidate – „LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” și „Incursiuni dacice în spațiul virtual – versiune updatată în 2020” – este necesară rezervarea locurilor.

Expoziția fără ghidaj ce poate fi vizitată sâmbătă este „Omul, timpul, spațiul”, al cărui vernisaj are loc de la ora 13:00, cu un număr maxim de 50 de participanți,

Pentru copii, muzeul a pregătit atelierele „Fii soldat roman pentru o zi – atelier de confecționat armament roman”, „Să decorăm vase precum dacii” și „Boli și leacuri din vechiul Cluj”.

Tot pentru copii, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a pregătit două reprezentații de teatru de păpuși „Călătorie în lumea poveștilor (3+)” și „Dacă aș fi Matia Corvin / Ha én lennék Mátyás király” (în limba maghiară).

Evenimentul „TOA Young Artists Powered by Rotary Visio”, seară de pian și muzică clasică, va avea loc între orele 20:00 și 22:00, cu maximum 70 participanți, pe bază de rezervare.

Evenimentul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, creat special pentru această noapte, poartă numele de „Muze la Muzeu” și se va derula între orele 21:00 – 00:00, cu acces gratuit. În programul pregătit pentru participanți regăsim un concert de jazz, teatru de umbre și expoziții personale de grafică și pictură aparținând artistelor Ana Daria Ionescu-Haidău și Cristina Cioplea.

Cu aceasta ocazie va fi lansat și website-ul muzeului: www.muzeulbrancusi.ro. Programul evenimentului poate fi accesat online: https://www.facebook.com/events/515826932881539

La Bran, Secția de istorie a Muzeului Național va fi deschisă publicului vizitator începând de la 09:00 și până la ora 22:00.

Filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a pregătit pentru 12 iunie, începând cu ora 18:00, evenimentul „Biblioteca Batthyaneum în Noaptea Muzeelor”, când conf. univ. Dr. Valentin Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, va prezenta lucrarea „Portretul unui iluminist ardelean Bibliotecarul Imre Daniel (1754-1804)”. Prezentarea se va realiza în prezența autoarei Andreea Mârza, iar din program va face parte și un recital de orgă în interpretarea d-l prof. Ovidiu Pârjol.

  • Și alte instituții se alătură evenimentului dedicat muzeelor

Special în acestă zi, Teatrul Național Târgu-Mureș ne oferă posibilitatea să trecem de cealaltă parte a scenei în cadrul a două tururi ghidate, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu înscriere prealabilă la secretariat@teatrunational.ro. Numărul maxim de participanţi într-un grup va fi de 20 de persoane.

Totodată, în intervalul 10.00 – 17.00, se poate vizita foaierul Sălii Mari, unde vor fi expuse costume din diverse spectacole ale stagiunilor trecute. Mai mult, organizatorii ne invită să îmbrăcăm un costum dacă ne dorim și să ne imortalizăm într-un selfie.

În cadrul proiectului „Teatru popular modern“ – realizat de Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu – va fi prezentat, de la ora 20.30, pe strada George Enescu, tripticul „Trei Titanici mici“, care va include trei spectacolele de teatru popular, adaptate după povestirea „Titanicul“ din colecția „Lampa cu căciulă“ de Florin Lăzărescu.

Teatrul Național „I.L. Caragiale” se alătură evenimentelor din această zi și ne invită să vizităm, între orele 16:00 și 00, două expoziții „CLIPE DE VIAȚĂ a scenografului-pictor ION OLARU  în Foaierul Media al TNB și „RETROVERSIBIL”, a Departamentului Modă de la UNArte, în Rotonda și în Foaierul Sălii Mici a TNB.

Corul Național „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi se implică și în acest an în programul „Noaptea Muzeelor”, ediția 2021, prin evenimentul „Cel mai mic muzeu din România” (Muzeul Costumului Madrigal), iar proiectul se va desfășura după cum urmează:

„Cel mai mic muzeu din România” conține un singur exponat – un costum renascentist de damă al Corului Madrigal, simbol al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și unul dintre cele mai celebre costume din viața culturală a României. Muzeul mobil propriu-zis este prezentat într-un amplasament personalizat, un cadru transparent, 2m/2m, creat special pentru a pune în valoare costumul renascentist de damă, expus în mărime naturală, însoțit și de alte exponate definitorii – partituri pregătite pentru concerte, caiete de sală din istoria concertistică a Madrigalului etc.

„Cel mai mic muzeu din România” va fi prezentat pe 12 iunie, în intervalul orar 10:00 – 20:00, în curtea Operei Comice pentru Copii, unde tinerii voluntari Cantus Mundi vor avea și câte un scurt moment muzical lângă micul muzeu, iar dirijorii prezenți vor spune vizitatorilor istoria costumului, dar și a Corului Madrigal. De asemenea, corurile din programul Național Cantus Mundi vor fi fi implicate într-o serie de recitaluri corale ale copiilor, desfășurate în aer liber la Muzeul Țăranului Român (ora 13:00), Muzeul Național al Literaturii Române – Nicolae Crețulescu (ora 18:00) și Biblioteca Central Universitară „Carol I” (ora 18:00).