Publicat: 12 Mai, 2016 - 09:22
Share
Update 12.20: Ceremonia de marcare a operationalizarii sistemului de aparare antiracheta AEGIS ASHORE a inceput joi cu onoruri militare, la sosirea delegatiei oficiale

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat joi.

Cu acest prilej, prezenți vor fi premierul Dacian Cioloș, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, precum și a adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert Work.

Sistemul face parte din Etapa a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

"România a susținut de la început eforturile aliate pe linia apărării antirachetă, în baza principiilor indivizibilității securității și solidarității aliate. România sprijină acoperirea completă a teritoriului, populațiilor și forțelor aliate din Europa. Apărarea antirachetă presupune un efort colectiv, iar prin găzduirea Facilității de la Deveselu România își asumă concret un astfel de efort", a declarat premierul Dacian Cioloș.

Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă este un succes pentru țara noastră în relația cu Statele Unite, dar și pentru consolidarea poziției României ca aliat de încredere în cadrul NATO.

Ceremonia dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) este organizată la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu.


Update 12.20: Ceremonia de marcare a operationalizarii sistemului de aparare antiracheta AEGIS ASHORE a inceput joi cu onoruri militare la sosirea delegatiei oficiale. 


Garda românească în aşteptarea fanfarei americane [Foto Amos News]

PROGRAMUL CEREMONIEI

ONORURI MILITARE Sosirea delegaţiei oficiale

PREZENTAREA DRAPELELOR - Garda de onoare a Comandamentului de Sprijin Naval Napoli

IMNURILE NAŢIONALE - Fanfara Muzicii Militare a Armatei RomânieiFanfara Flotei a Şasea a Statelor Unite

INVOCAREA DIVINITĂŢII - Căpitan de marină McRae, Corpul Capelanilor Militari, Forţele Navale ale Statelor Unite

MESAJ DE BUN-VENIT - Amiral Mark Ferguson, Forţele Navale ale Statelor Unite

VORBITORI INVITAŢI
Domnul Dacian Cioloş, Prim Ministru al României
Domnul Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO
Domnul Robert O. Work, Adjunctul Secretarului Apărării al Statelor Unite

TĂIEREA PANGLICII INAUGURALE
BINECUVÂNTARE - Căpitan de marină McRae
Recepţie 

 

Baza militară de la Deveselu este una dintre cele mai importante unități militare din administrarea Ministerului Apărării Naționale, construcția începând în urmă cu trei ani, iar componentele fiind sunt operaționale din 2015.


Scutul anti-soare şi anti-ploaie al Fanfarei Flotei a Şasea a Statelor Unite [Foto Amos News]

Din declaratia comandantului Fortelor Navale ale Statelor Unite in Europa si Africa, Mark Ferguson: "Astăzi, acest amplasament se alătură celor patru distrugătoare purtătoare de rachete antibalistice cu baza la Rota în Spania pentru a atinge Etapa a Il-a a Abordării Europene Adaptive în Etape. Când vom tăia panglica inaugurală echipele de lucru vor fi pregătite şi gata de acţiune, sistemul va fi testat, iar noi ne vom afla în procesul de integrare a acestui amplasament în arhitectura integrată de apărare antiaeriană şi antirachetă a NATO.
Etapa a Il-a va fi finalizată în mai puţin de şase ani de la Summit-ul NATO din 2010 de la Lisabona, subliniind astfel angajamentul Statelor Unite faţă de România şi de NATO. Permiteţi-mi să-i adresez mulţumirile mele personale Şefului Statului Major General, domnul general Ciucă şi dumneavoastră, tuturor celor care aţi sprijinit eforturile noastre comune. Vă mulţumesc!"

 

Din discursul secretarului adjunct al Apararii al Statelor Unite, Robert Work: "Atât timp cât Iranul continuă să dezvolte şi să disloce rachete balistice, Statele Unite vor conlucra cu statele aliate şi partenere pentru a se apăra împotriva acestei ameninţări. Doresc să fiu foarte clar - nici această unitate, nici cea care va fi construită în Polonia - nu pot submina capacitatea de descurajare strategică a Rusiei. Acesta este un sistem defensiv care respectă în totalitate actualul regim de control al armamentelor. Apărarea antirachetă a NATO este o capacitate menită să protejeze Alianţa în faţa oricăror ameninţări ale rachetelor balistice venite din afara zonei euro-atlantice."

---

Invocarea Divinităţii de către Căpitan de marină McRae, Corpul Capelanilor Militari, Forţele Navale ale Statelor Unite: "Dumnezeule Atotputernic, în afara celor care s-au adunat astăzi aici invocăm smeriţi prezenţa Ta cu noi. (—) Ne aflăm aici pentru a recunoaşte eforturile multor semeni pentru finalizarea acestei unităţi, a acestui vis; (—) şi cu multă speranţă pentru viitor primim promisiunea stabilităţii şi protecţiei care decurge din prezenţa sa. (—) şi cu toate acestea trebuie să te rugăm să ne aminteşti mereu, Doamne, că pacea în ultimă instanţă nu vine din sisteme şi unelte, (—) pacea vine din ceea ce insufli în inimile bărbaţilor şi femeilor astfel încât să refuze conflictul şi să caute înţelegerea. (—) Aşa că ne rugăm pentru ca această unitate şi intenţiile noastre să se contopească în năzuinţa noastră spre pacea pe care cu toţii o dorim. Amin!

[Foto Amos News]

Maine, Polonia va marca inceperea lucrarilor la un alt amplasament a sistemului AEGIS ASHORE. Spania gazduieste cele patru nave americane cu capacitati de aparare antiracheta. Tulcea gazduieste un important sistem radar pentru avertizare timpurie. Germania gazduieste centrul de comanda. Danemarca si Olanda isi modernizeaza fregatele cu capacitati radar. Iar Marea Britanie si-a asumat angajamentul de a investi in radare terestre.