Publicat: 3 Octombrie, 2013 - 07:49
Share

Fundaţia Roma Education Fund Romania organizează conferința de încheiere a proiectului „Servicii de sprijin educațional pentru elevii de liceu de etnie romă”. Evenimentul va avea loc joi, 3 octombrie 2013, începând cu ora 10.00, la sediul Fundației Româno-Americane din strada Gina Patrichi nr.6, Sector 1, București.
Fundaţia Roma Education Fund Romania, una dintre cele mai importante susținătoare a ameliorării decalajului educaţional între elevii romi şi ne-romi, a finalizat proiectul “Servicii de sprijin educațional pentru elevii de liceu de etnie romă”, finanțat de Roma Education Fund Ungaria. Proiectul a avut ca principal obiectiv diminuarea decalajului educațional dintre elevii romi si ne-romi la nivel liceal in 13 județe din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia și Centru prin sprijinirea dezvoltării academice și, implicit, îmbunătățirea ratei de absolvire a ciclului liceal superior.
180 de elevi de etnie romă din clasele a IX-a și a XII-a/XIIIa, admiși în cadrul proiectului, au participat la ședințe de meditații și sesiuni de mentorat care au contribuit la dezvoltarea personală și educațională a acestora și au primit burse de excelență și de studiu în funcție de rezultatele școlare obținute.
23 de mentori si 57 de profesori meditatori au lucrat timp de 5 luni cu elevii selectați. Într-un timp atât de scurt, aceștia au obținut rezultate remarcabile, dovedind că, în ciuda stereotipurilor despre aceștia, elevii romi vor să învețe și pot realiza performanță școlară. Astfel, din rândul elevilor de clasa a IXa, 97% au promovat în clasa a Xa, înregistrându-se doar 1% abandon școlar, 70% au redus absențele per semestru la maxim 10 iar notele lor au crescut în medie cu 0,78 puncte. În același timp, 99% dintre elevii de clasa a XIIa au absolvit liceul, 63,40% au promovat examenul de Bacalaureat, iar 53% dintre aceștia au fost admiși în învățământul universitar. În rândul elevilor de clasa a XIIa nu s-a înregistrat niciun caz de abandon școlar.

Fundaţia Roma Education Fund Romania este parte a unei reţele care cuprinde şi Roma Education Fund Ungaria şi Roma Education Fund Elveţia. Roma Education Fund Ungaria are sediul la Budapesta şi a fost înfiinţată în 2005. Până în prezent a finanţat peste 149 proiecte în 12 ţări cu scopul de a ameliora decalajul educaţional între populaţia romă şi cea ne-romă. Fundaţia Roma Educaţion Fund Romania a fost înfiinţată în anul 2009, având misiunea de a sprijini elaborarea şi implementarea de politici, programe şi proiecte care să contribuie la includerea romilor în sistemul educaţional.