Publicat: 17 Decembrie, 2015 - 20:42
Share

Ministerul Afacerilor Externe reiterează informarea adresată cetățenilor români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze înspre/ dinspre Regiunea Kurdistan — Irak, prin Turcia, că autoritățile turce au închis punctul de trecere a frontierei Habur — Ibrahim Khalil (dintre Turcia și Regiunea Kurdistan, Irak), din cauza operațiunilor militare desfășurate în localitățile situate în apropierea frontierei terestre (Sirnak, Silopi, Cizre, Nusaybin).

Menționăm că există posibilitatea ca punctul de trecere a frontierei (PTF) să rămână închis pe o perioadă nedeterminată. Având în vedere imprevizibilitatea închiderii/ redeschiderii punctelor de trecere a frontierei dintre Regiunea Kurdistan, din Irak și Turcia, se recomandă cetățenilor români evitarea deplasărilor în zonă.

De asemenea, că practică generală, autoritățile vamale irakiene din punctul de trecere a frontierei Ibrahim Khalil rețin documentele de călătorie ale cetățenilor străini care intră în Regiunea Kurdistan-Irak la volanul automobilelor care au o dată de producție mai veche de un an de la data intrării. Imediat după reținerea documentului de călătorie, autoritățile vamale irakiene eliberează un document care atestă permisiunea de ședere legală în acest teritoriu.

Reținerea documentelor de călătorie ale cetățenilor străini reprezintă garanția că automobilele vor fi scoase ulterior din Regiunea Kurdistan și că nu vor fi vândute ilegal în acest spațiu.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația 'Călătorește în siguranță' (disponibilă gratuit în 'App Store' și 'Google Play'), care oferă informații, recomandări de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS îți poate salva viața !'.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare