Publicat: 30 Iulie, 2015 - 11:00
Ne aşteaptă fenomene extreme în zilele următoare

Cu fiecare zi ce trece, seceta se accentuează, iar canicula devine tot mai greu de suportat. Armata a sărit în ajutorul oamenilor din Gorj şi le duce apă. Disperare este şi în Ialomiţa, unde culturile se usucă pe câmp. Seceta a afectat şi Dunărea. Apele au scăzut atât de mult încât în mijlocul fluviului au apărut insuliţe. Specialiştii în meteorologie spun că temperaturile sunt sufocante, însă anunţă schimbări majore pentru zilele următoare.

“În cea mai mare parte din ţară, aerul e irespirabil şi acum. Indicele de temperatură- umezeală a atins şi depăşit pragul critic de 80 de unităţi în vestul, sudul şi estul ţării. Sunt 38 de grade la Bechet, multe valori de 36-37 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, 33 de grade la Sf. Gheorghe-Covasna (o temperatură aproape record pentru zonă), 36 la Bucureşti, la Focşani sunt peste 35 grade. Temperaturile se resimt ca la 40-43-46 grade în zona Giurgiu unde umiditatea din aer e mai ridicată, peste 40%. Vom avea pentru joi în vigoare avertizare cod galben şi portocaliu pentru partea sudică şi de est a ţării. Probabilitatea de a se atinge şi depăşi uşor 40 grade spre Lunca Dunării şi în special zona Giurgiu-Olteniţa-Călăraşi e foarte mare. Dacă azi la 37-38 grade, cu umiditatea care nu e foarte ridicată, se resimt mai mult de 45 grade, mâine cu siguranţă temperatura resimţită va urca mult. Nu este exclus şi la peste 50 grade la nivelul pământului”, a spus meteorologul Romica Jurca.

Armata a intervenit la Băleşti şi cară încontinuu apă pentru oameni. De două luni este secetă şi oamenii depind acum de ajutorul soldaţilor. Criza apei se adânceşte, iar culturile oamenilor deja nu mai pot fi salvate.

Seceta a afectat şi Dunărea. Apele fluviului au scăzut atât de mult încât albia este vizibila în mai multe zone. Navele sunt afectate iar cursele cu bacul durează mai mult. Autorităţile fluviale gălaţene monitorizează permanent cotele.

“Impunerea emiterii unui cod roşu pentru Sud ar însemna să ne apropiem de maximele absolute ale lunii iulie, cel puţin 44,3 – aceasta este maxima absolută a aerului înregistrată în România pe 24 iulie 2007 la Calafat. Pentru zona de sud a României ca să se emită cod cod roşu trebuie să avem valori peste 42 grade. Suntem la limită, dar trebuie să luăm în considerare că aceste valori s-au mai înregistrat în foarte mulţi ani, comparativ cu Vestul ţării, acolo unde valorile peste 35 – 38 de grade s-au intâmplat în statistica meteo cu 7-8 ani în urmă. În schimb, în partea de  Sud a României au mai fost valori de 40 de grade cu cel puţin 20 de ani în urmă. Zona de Sud a României şi partea de S-E sunt mai expuse situaţiilor în care valorile de temperaturi pot urca spre pragurile maxime absolute”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

Vremea se menţine caniculară până la finalul săptămânii, când temperaturile vor scădea, iar ploile şi chiar furtunile îşi vor face apariţia. General Emil Străianu, specialist radiolocaţie, anunţă fenomente extreme pentru zilele următoare.