Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 09:56

Lansarea oficială a 'Anului European al Patrimoniului Cultural 2018' va avea loc la Forumul Cultural European, care se va desfășura la Milano, în zilele de 7 și 8 decembrie a.c., în deschiderea evenimentului urmând să susțină alocuțiuni comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, și miniștrii culturii din Italia și Estonia. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și europarlamentarul Mircea Diaconu, raportor din partea Parlamentului European pe tema Anului European al Patrimoniului Cultural (AEPC) 2018, se vor adresa participanților prin mesaje video.

Organizat de Comisia Europeană, Forumul reunește factori de decizie ai sectoarelor culturale cu scopul de a dezbate politica și inițiativele culturale ale Uniunii Europene, respectiv de a contribui la dezvoltarea cooperării în acest domeniu. Dezbaterile din cadrul evenimentului din Italia vor avea loc în cadrul a trei sesiuni plenare ale căror teme sunt 'Patrimoniul cultural: inima care bate a Europei', 'Provocările culturale ale Europei la nivelul anilor 2007, 2017, 2027', și 'Cultura în orașe și regiuni: mai aproape, mai bună, mai dinamică, mai puternică'.

Programul include totodată câteva sesiuni de lucru paralele ale căror subiecte principale se referă la oportunitățile oferite de AEPC 2018, dinamizarea potențialului cultural și creativ al orașelor și regiunilor Europei, reinventarea patrimoniului comun al zilei de mâine prin valorificarea spațiilor creative, sprijinul oferit de programul 'Europa creativă' pentru integrarea emigranților și refugiaților, respectiv contribuția patrimoniului cinematografic la proiectarea viitorului filmului.

Principalele obiective ale AEPC sunt de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei, de a conștientiza și sensibiliza publicul cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun.

În România, coordonatorul național al AEPC este Institutul Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, care va selecționa, în concordanță cu obiectivele stabilite la nivel european, proiecte și evenimente culturale menite să atragă un număr cât mai mare de beneficiari și care să realizeze un impact relevant în societate.

Biroul europarlamentarului Mircea Diaconu
 

Tag-uri Nume: