Publicat: 19 Aprilie, 2016 - 16:16

Românii care locuiesc sau lucrează în Italia au, începând din această săptămână, o platformă dedicată – AvocatNet.ro Italia, prin care vor putea afla oricând informații actualizate referitoare la reglementările juridice și fiscale aplicabile în această țară. Proiectul editorial, inițiat de AvocatNet.ro, în parteneriat cu EY, este primul de acest fel lansat pe piața media autohtonă.

AvocatNet.ro, cea mai mare comunitate juridică și de afaceri din România, își extinde aria de acoperire editorială și lansează, împreună cu EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, platforma de informareAvocatNet.ro Italia, dedicată românilor care locuiesc și lucrează în această țară.
”Deși ne-am focalizat până acum doar spre piața din România și scriem în limba română, AvocatNet.ro este astăzi al șaptelea în topul celor mai accesate siteuri care explică legislația în lume. Privită așa, realitatea spune că, dacă ne-am adresa și publicului din alte țări, am deveni un proiect cu importanță și mai mare în economia online din Europa. Este firesc, deci, ca în următorii ani să facem pași concreți pentru a ne consolida poziția ca sursă de explicații legislative pentru mai multe țări ale lumii. Proiectul AvocatNet.ro Italia este un început. Vor urma și alți pasi în direcția extinderii europene a AvocatNet.ro. Mulțumim colegilor de la EY România și Italia pentru că au încredere în puterea brand-ului AvocatNet.ro”, explică Alin Popescu, fondatorul AvocatNet.ro.

Noua publicație, disponibilă lahttp://italia.avocatnet.ro/, a fost concepută ca o extensie editorială a AvocatNet.ro, astfel încât românii care locuiesc sau lucrează în această țară să aibă la dispoziție, în permanență, o platformă de unde să afle care sunt drepturile și obligațiile lor în raport cu legislația italiană.

Claudia Sofianu, Director Executiv, liderul practicii People Advisory Services – EY România declară: “Eu, personal, urmăresc activitatea AvocatNet.ro încă de la lansarea proiectului. Este absolut impresionant modul în care platforma AvocatNet.ro s-a dezvoltat, ajungând la 2,5 milioane de cititori în prezent în România. 

Sunt onorată de faptul că Alin Popescu și echipa lui au ales dezvoltarea platformei pentru Italia în parteneriat cu EY, și, în mod particular, cu echipa de <<People Advisory Services>> pe care o conduc în România. Aceasta dovedește încă o dată cât de valoroasă și de bine integrată este rețeaua EY. În plus, am identificat împreună o modalitate de a materializa încă o dată angajamentul EY <<Build a better working world>>, care, concret, în acest caz, înseamnă a ușura accesul la informație. Un contribuabil informat nu numai că va avea grijă să își plătească taxele și impozitele conform cerințelor legii, dar va și înțelege, în același timp, impactul macro-economic al însușirii unui comportament fiscal adecvat. Cred în puterea oamenilor informați și consider că, în lumea în care trăim, accesul la informație este un drept, nu un privilegiu. Mă bucur că EY este partener principal în această inițiativă AvocatNet.ro care își propune, în primul rând, să sprijine și să facă o diferență pentru comunitățile românești din străinătate”.

Extinderea AvocatNet.ro în Italia este o continuare firească în dezvoltarea proiectului, după cum afirmă și Roxana Neagu, redactor-șef AvocatNet.ro:
”De mai bine de 15 ani, muncim în fiecare zi să explicăm legislația românească și să o facem inteligibilă pentru oricine, iar cifrele de audiență ne arată că AvocatNet.ro a devenit un reper de informare pentru milioane de români care au nevoie de clarificări și explicații despre legile care le afectează viața personală sau de afaceri. Am considerat mereu că raportarea la trecut este păguboasă pentru un proiect. Indiferent ce am fi făcut până la un punct, suntem de fapt la fel de buni ca următoarea noastră idee. Misiunea pe care ne-am asumat-o încă de la fondare este explicarea legislației, astfel că lansarea unei platforme de informare care vizează legislația unei alte țări europene vine ca un pas firesc în evoluția noastră, cel mai curajos pe care îl facem de când existăm. AvocatNet.ro Italia este, de fapt, o mobilizare pentru prezent dar, mai ales, pentru viitor, și un pariu pe care-l facem cu noi că nevoia de informare legislativă este globală și ne definește pe toți pentru că ne afectează pe toți, chiar dacă în moduri și proporții diferite”.

Principalele direcții de informare pe care AvocatNet.ro Italia își propune să le abordeze se referă la:
●    Legislația muncii și asigurărilor sociale: articole care vizează calitatea de angajat în Italia și tot ce derivă din aceasta (concedii, drepturi, obligații, contracte de muncă, contribuții care trebuie achitate statului italian, ajutoare sociale); 
●    Afaceri, taxe și impozite: articole care să ofere informații utile pentru afacerile mici și medii demarate în Italia (organizarea si administrarea afacerii, obligațiile legale ale antreprenorilor, relațiile de muncă cu angajații, obligațiile de plată care apar în viața unei afaceri și obligațiile declarative care vin odată cu ele, obținerea finanțărilor);
●    Drepturi și obligații legale în Italia: articole despre taxe, impozite și procedurile pe care trebuie sa le respecte românii stabiliți în Italia în relația cu diversele autorități ale acestui stat, precum și articole pentru conducătorii auto care să cuprindă informații despre amenzi, contravenții, reguli rutiere, impozite sau obligații legale ale proprietarilor de mașini;
●    Drepturi și obligații legale în România: articole despre orice reglementare legislativă românească care îi afectează în mod direct pe cetățenii români care sunt plecați, definitiv sau temporar, în Italia, fie că vorbim de drepturi sau obligații deja existente sau nou-introduse.

“Având în vedere că trăim într-o eră a mobilității, în care frontierele nu mai îngrădesc posibilitatea de a munci într-o altă țară, persoanele fiind în căutare continuă de experiențe și oportunități noi sau diferite, consider că lansarea acestui nou proiect va fi de un adevărat folos pentru românii din Italia (sau pentru cei care tatonează posibilitatea unei mutări). Atunci când decidem să ne mutăm într-o altă țară, ne gândim la multiple aspecte, dar de foarte puține ori analizăm și obligațiile fiscale care derivă de aici. De ce să facem și noi, din inerție, ce fac alții? De ce să ne bazăm pe ce ne spune vecinul că a auzit de la nepoată? Noi, specialiștii din EY, împreună cu AvocatNet.ro, ne-am propus să oferim informații care să-i ajute pe cei interesați să-și facă o idee despre obligațiile fiscale și nivelul acestora în Italia. Credem în acest proiect și considerăm că persoanele interesate vor găsi informații folositoare pentru a preveni anumite surprize mai puțin plăcute care ar putea să apară la o dată ulterioară și care s-ar traduce printr-o posibilă golire de buzunare prin plăți neprevăzute de impozite”, spune Stela Andrei, Senior Manager, People Advisory Services – EY România.

Știrile și analizele ce vor fi publicate de AvocatNet.ro Italia se vor baza pe informații verificate și validate de EY România și Italia, ceea ce asigură o calitate incontestabilă a conținutului pe care platforma de informare îl va oferi publicului.
“Sunt convins că parteneriatul EY – AvocatNet.ro va aduce comunității românești din Italia informații și analize utile privind taxele, impozitele și contribuțiile sociale datorate atât în România, cât și în Italia. Schimbările permanente ale legislației fiscale (din România, cel puțin) necesită de multe ori analize atente ale implicațiilor generate de aceste schimbări, și cred că o organizație precum EY, cu prezență solidă atât în România, cât și în Italia, le poate oferi membrilor acestei comunități o perspectivă clară și profesionistă asupra modului în care legislația fiscală din ambele țări li se aplică. Așteptăm cu nerăbdare să primim întrebările comunității românești din Italia în privința unor subiecte atât de actuale și presante precum impozitele, taxele și contribuțiile sociale, și suntem convinși că vom putea fi de ajutor”, completează Cristian Meheleanu, Consultant Senior, People Advisory Services – EY România.
"Ne dorim să aducem în atenția publicului câteva informații de bază despre oportunitățile și provocările în ceea ce privește piața italiană, în scopul de a oferi cetățenilor români câteva orientări practice cu privire la opțiuni, alegeri, soluții și potențialele obstacole atunci când iau în considerarere locarea în Italia", spune  Wim Cocquyt, Director Executiv, People Advisory Services – EY Italia.