3 decembrie 2021

Se primesc cererile pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 18 octombrie – 16 noiembrie 2021, Direcţia de Asistenţă Socială (D.A.S.) va prelua cererile pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, acordate în baza Legii 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, şi a Hotărârii de Guvern nr. 1073/2021 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 226/2021.

Ajutoarele se vor acorda în baza unui dosar complet, care va conţine în mod obligatoriu o serie de documente, printre care amintim: cerere tip, cartea de identitate a proprietarului, o declaraţie pe propria răspundere pentru persoanele care nu realizează nici un venit, copie a celei mai recente facturi de gaze naturale sau energie electrică, acte de venit aferente lunii septembrie, precum şi o adeverinţă eliberată de către Serviciul Fiscal Local Mediaş pentru familiile sau persoanele singure care deţin cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în anexa 4 a Normelor metodologice de aplicare a H.G. 50/2011. Lista completă a actelor necesare întocmirii dosarului poate fi consultată la sediul D.A.S., al Primăriei Mediaş, dar şi pe site-urile celor două instituţii. Cuantumul ajutoarelor pentru încălzire este cuprins între 25 şi 250 de lei pentru încălzire cu gaze naturale, între 50 şi 500 de lei pentru energie electrică şi între 32 şi 320 de lei pentru încălzirea cu lemne.

Ca elemente de noutate faţă de prevederile legale anterioare, prezenta lege aduce următoarele modificări:

– Venitul minim pe membru de familie se majorează la suma de 1386 lei, iar în cazul persoanelor singure venitul este de până la 2053 lei

– Acordarea, pe lângă ajutorul de încălzire, şi a unui supliment pentru energie, în sumă fixă, şi anume: 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale; 20 de lei/lună pentru consumul de combustibili solizi (lemne) şi/sau petrolieri; 30 de lei/lună pentru consumul de energie electrică sau 70 de lei/lună dacă titularul foloseşte exclusiv energia electrică.

– La întocmirea cererii, este obligatoriu să se prezinte doar titularul contractului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale

Cererile, însoţite de documentele aferente, pot fi depuse la două puncte de preluare, respectiv la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială de la fosta Aviaţie, şi în incinta Primăriei Mediaş, Piaţa Corneliu Coposu nr. 3, cu respectarea tuturor normelor de distanţare şi a purtării măştii de protecţie. De asemenea, documentaţia poate fi transmisă şi online, la email das_medias@yahoo.com, sau prin intermediul serviciului poştal, la adresa Direcţiei de Asistenţă Socială Mediaş, Aleea Comandor Dimitrie Moraru nr. 11. Formularele necesare pentru completarea dosarului pot fi descărcate de pe site-urile www.primariamedias.ro şi dasmedias.wordpress.com, sau obţinute de la sediile amintite. Programul de preluare a dosarelor este de luni până joi, între orele 8:00 – 12:00 şi 12:30 – 15:00, iar vineri între orele 8:00 – 12:00.