Publicat: 14 Iunie, 2012 - 21:30
Share
Adică zona unde este prevăzut altarul catedralei

În decursul acestei săptămâni se vor finaliza lucrări de execuţie ale radierului casetat al Catedralei Mântuirii Neamului. Echipele de muncitori montează fier-betonul pregătind turnarea ultimului plot din placa superioară a radierului, informează Ziarul Lumina.

Inginerul Gabriel Năstase, responsabil tehnic cu execuţia din partea firmei BogaArt, a explicat că după ce echipele de sudori montează două plase orizontale de fier-beton şi după ce lucrarea este inspectată, într-o singură operaţiune se va turna un plot de beton care să acopere ultimele casete descoperite ale radierului. Această lucrare se desfăşoară în partea de est a şantierului, acolo unde este prevăzut altarul catedralei.

"În partea de est se lucrează la finalizarea plăcii superioare a radierului, care are o grosime de 55 de centimetri, se montează armăturile, iar după verificările efectuate de membrii echipei de management din partea Patriarhiei Române, se va începe betonarea acestui ultim plot. De asemenea, se poate vedea că din partea de vest echipele de muncitori vin din urmă cu montatul armăturii stâlpilor de susţinere a subsolului 3 al Catedralei Mântuirii Neamului şi a pereţilor de legătură dintre ei, care sunt numiţi tehnic diafragme", a explicat inginerul Gabriel Năstase.

Inginerul a mai spus că pe şantier operaţiunile se desfăşoară în "valuri", adică într-o zonă a şantierului ele sunt mai avansate şi astfel se poate vedea chiar cu ochiul liber succesiunea de operaţiuni care are loc.
 
"Această succesiune de operaţiuni arată că în momentul în care se termină cu o etapă, din urmă se începe cu a doua etapă. Lucrările se succed una după alta, în funcţie de natura operaţiunilor care se îndeplinesc", după cum spune responsabilul tehnic cu execuţia.

"Pe şantier lucrează în jur de 300 de muncitori, iar ponderea principală a forţei de lucru este formată din dulgheri, fierari şi sudori. Mai sunt şi echipe de lăcătuşi şi zidari pentru care se va crea un front de lucru în partea de est, unde se vor înlătura şpraiţurile metalice ale pereţilor mulaţi şi se va crea rostul dintre peretele catedralei şi cel mulat cu polistiren. Întrucât în ultima perioadă temperaturile au depăşit pragul de 30 grade C, muncitorii primesc zilnic apă. Muncitorii primesc apă în zona de barăci lângă şantier, dar şi în incinta şantierului au posibilitatea să se alimenteze. Obligatoriu se poartă echipamentul de protecţie începând de la cască, bocanci cu vârf şi talpă metalică şi veste reflectorizante. De asemenea, şi betonul este udat din două în două ore pentru a nu apărea fisuri din cauza dilatărilor survenite în urma temperaturilor ridicate", a spus inginerul Gabriel Năstase.