10 august 2022

„Sea Shield 21”, secvenţă întrunită româno-poloneză desfăşurată de artileria de coastă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Una dintre secvenţele terestre ale Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 21”, organizat de Forţele Navale Române, se desfăşoară, în perioada 19-29 martie, în poligonul de la Capu Midia. Trei detaşamente mobile de lansare rachete ale Forţelor Navale Române şi o baterie de rachete de coastă a Forţelor Navale Poloneze acţionează conjugat, pentru respingerea forţelor inamice din proximitatea litoralului.

Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la acest exerciţiu, cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”, iar prezenţa acestora în România reprezintă un bun prilej pentru marinarii militari români de a-şi armoniza procedurile operaţionale pentru lupta cu rachete de coastă împotriva navelor de suprafaţă.

Obiectivul principal al activităţilor de instruire româno-poloneze reprezintă asigurarea unui răspuns adecvat aliat pentru prevenirea, descurajarea şi respingerea unor potenţiale agresiuni pe flancul estic al NATO. Rachetiştii navali români şi polonezi au ocupat poziţii de lansare, în raionul terestru de pe litoral Sinoe – Vadu – Midia, unde au executat activităţi de recunoaştere, de verificare a stării căilor de comunicaţii şi a terenului, precum şi antrenamente de comunicaţii şi de identificare ţinte, de ambarcare-debarcare rachetă de exerciţiu şi de lansare rachete cu start fictiv asupra navelor de suprafaţă cu rachete de tip P21 şi P22, care pot lovi ţinte aflate la distanţe de 40 de mile marine de ţărm, şi cu rachete de tip Naval Strike Missile, cu bătaie maximă de până la 100 de mile marine.

Pe perioada dislocării în poligonul de la Capu Midia, rachetiştii navali români şi polonezi şi-au desfăşurat activitatea, 24 de ore din 24, în condiţii similare cu cele ale unei operaţii militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune, iar cadrul tactic a asigurat consolidarea interoperabilităţii unor forţe aliate.

Potrivit surselor istorice, prin Ordinul Comandamentului Marinei Regale nr. 663 din 12 martie 1941, a luat fiinţă Comandamentul Artileriei de Coastă, însă evoluţia artileriei de coastă pe meleagurile noastre a început cu câteva sute de ani mai înainte, în secolul al XV-lea, când Ţara Românească şi Moldova au utilizat pentru prima dată artileria în luptele de apărare a cetăţilor dunărene, şi a continuat până în anul 1960, când regimul comunist din România a desfiinţat artileria de coastă, ca gen de forţă, din structura Marinei Militare Române. Cinci ani mai târziu, în anul 1965, a reapărut în structura Forţelor Navale Române prima unitate de artilerie de coastă (Divizionul 160), la Vama Veche, iar în anul 1978 a fost înfiinţat Divizionul 545 Artilerie de Coastă la Capu Midia, ambele unităţi fiind în subordinea Diviziei 42 Maritime. În anul 2001, au fost, din nou, desfiinţate aceste structuri, iar artileria de coastă a României a încheiat un alt capitol al istoriei sale.

Tradiţia celor două divizioane de Artilerie de Coastă ale Forţelor Navale a fost preluată, în anul 2017, de Divizionul 508 Rachete de Coastă înfiinţat la Mangalia, structură subordonată Comandamentului Flotei şi destinată nimicirii sau neutralizării navelor de suprafaţă ale inamicului, independent sau în cooperare cu alte capabilităţi militare sau categorii de forţe.