9 august 2022

Sebastian Burduja a depus propunerea legislativă: Fără lideri de sindicat membri de partid

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fără lideri de sindicat membri de partid. Deputatul PNL Sebastian Burduja a depus propunerea legislativă anunţată

Sebastian Burduja, deputat PNL de Bucureşti şi preşedinte al PNL Sector 1, a depus proiectul legislativ ce reglementează interdicţia liderilor sindicatelor şi patronatelor de a fi membri în partide politice, anunţat în contextul grevei ilegale de la Societatea de Transport Bucureşti (STB).

Propunerea legislativă, semnată de aproximativ 30 de parlamentari, vizează completarea legii 62/2011 pentru dialogul social cu două alineate noi (la art. 8 pentru sindicate, respectiv art. 63 pentru patronate), care să stipuleze că persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale şi patronale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic, pe durata exercitării mandatului lor.

Inspirat de greva ilegală de la STB, din luna ianuarie, proiectul abordează o problemă sistemică a României, cauzată de interesele financiare şi politice care se regăsesc în jurul sindicatelor din majoritatea companiilor de stat româneşti. Diverşi lideri sindicali sunt sau fost aleşi locali sau parlamentari ai diverselor partide, continuând nestingheriţi activitatea în asociaţiile sindicale şi amestecând, inevitabil, interesele membrilor de sindicat cu agenda politică.

„Conflictul de interese este mai mult decât evident: aceeaşi persoană nu poate să facă şi politică de partid, ca membru sau ca ales public, şi să reprezinte şi interesele partenerilor sociali. Propunerea mea legislativă scoate în afara legii astfel de situaţii, atât pentru conducerile sindicatelor, cât şi pentru conducerile patronatelor. Propunerea a fost semnată de aproximativ 30 de colegi, dar am primit foarte multe reacţii pozitive şi sper ca acestea să se reflecte în votul din comisii şi din plen. Este o chestiune de normalitate, necesară în orice democraţie funcţională. Rolul partenerilor sociali este vital, dar aceştia trebuie să rămână fideli intereselor celor pe care îi reprezintă, nu intereselor politicianiste de moment. E timpul să facem ceea ce trebuie,” a declarat Sebastian Burduja, deputat PNL şi iniţiatorul legii.

Completarea legii 62/2011 este necesară, deşi inclusiv în actuala versiune se stipulează clar următoarele, chiar la articolul 2: „(1) Organizaţiile sindicale sunt independente faţă de autorităţile publice, de partidele politice şi de organizaţiile patronale. (2) Organizaţiile sindicale nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic”. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, organizaţiile sindicale şi patronale din România au fost folosite de diverşi politicieni pentru a servi intereselor partidelor din care făceau parte, se arată în expunerea de motive.

Deputatul Sebastian Burduja invocă în expunerea de motive şi decizia Curţii Constituţionale a României nr. 233/2004, care stipulează că „Libertatea de asociere, consacrată de art. 40 din Legea fundamentală, nu înseamnă că orice persoană, indiferent de statutul său civil şi profesional, poate face parte din orice tip de asociaţie. Legiuitorul are libertatea de a reglementa condiţiile în care pot fi constituite, organizate şi în care funcţionează diferite tipuri şi forme de asociaţie”.

Aşadar, Parlamentul poate şi trebuie să decidă cu privire la interdicţia explicită a liderilor de sindicate şi patronate de a face parte din partide politice. Comunicat de presă – PNL Sector 1