19 august 2022

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, mesaj important în reuniunea Consiliului Competitivitate Cercetare şi Spaţiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi se desfăşoară la Luxemburg reuniunea Consiliului Competitivitate COMPET(Cercetare şi Spaţiu), sub egida preşedinţiei franceze a Consiliului UE. Miniştrii de resort din UE vor adopta trei seturi de concluzii ale Consiliului, care se referă la principiile şi valorile pentru cooperarea internaţională în cercetare şi inovare privind ştiinţa deschisă şi programele europene.

Dezbaterea politică este dedicată sprijinirii tinerilor cercetători în perioade de criză, iar miniştrii discută modalităţile de coordonare a acţiunilor Uniunii Europene pentru a depăşi provocările actuale cu care se confruntă cercetătorii. Se are în vedere şi ajutorul acordat cercetătorilor în construirea unei cariere durabile, dar şi măsurile de sprijin pentru cercetătorii ucraineni, în contextul războiului declanşat de Rusia.

Sebastian Burduja, ministru al cercetării, inovării şi digitalizării din România, a felicitat preşedinţia franceză pentru rezultatele obţinute şi a precizat că Europa poate avea două posibilităţi în reacţia la situaţiile de criză: fie temerea de schimbare, schimbare necesară şi impusă de aceste crize, fie o reacţie pozitivă prin implicarea tinerilor în general şi a tinerilor cercetători în special.

Aceştia pot genera soluţii creative şi inovative, răspunzând astfel problematicilor actuale. În consecinţa evenimentelor actuale, România a lansat şi a aplicat măsuri de sprijin pentru tinerii din Ucraina – elevi şi studenţi – care sunt astfel integraţi în sistemul naţional.

O altă problematică cu care ne confruntăm în Uniunea Europeană şi în România este fenomenul de brain-drain. Este nevoie de utilizarea mai multor surse de finanţare pentru sprijinirea parteneriatelor între diaspora ştiinţifică şi spaţiul de cercetare românesc.

Sebastian Burduja a mulţumit comisarului european Mariya Gabriel şi directorului general Jean-Eric Paquet pentru recomandările privind îmbunătăţirea sistemului de cercetare din România. Acestea vor fi preluate prin reformele care se vor implementa în România, inclusiv măsuri pentru tinerii cercetători – una dintre priorităţile din mandatul său.

În încheierea intervenţiei sale, ministrul Burduja l-a parafrazat pe Henri Coandă şi a îndemnat colegii europeni „să vâslească spre viitor, dar nu cu spatele la acesta”.