8 octombrie 2022

Sebastian Burduja: PNL Sector 1 nu va ceda în faţa ameninţărilor, şantajului şi presiunilor primarului de a încălca legea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PNL Sector 1: Ce vrăji mai face Armand Clotilde cu bugetul ilegal al sectorului 1. „Iresponsabilitate şi abuzuri fără precedent, fără nicio legătură cu nevoile cetăţenilor”

În ultimele două săptămâni, primarul Armand Clotilde a refuzat să convoace consiliul local pentru a supune la vot proiectul de buget, în ciuda solicitărilor zilnice ale consilierilor PNL. Asta după încercarea penibilă de şantaj pe seama refugiaţilor, când PNL a demonstrat că nu există nicio legătură între lipsa unui buget legal şi cheltuielile necesare cu găzduirea lor. Brusc, bugetul nu a mai fost urgent, iar tăcerea primarului s-a aşternut peste subiect după ce Curtea de Conturi a arătat, negru pe alb, că bugetul propus de Armand Clotilde era construit ilegal.

Fără nicio explicaţie pentru întârzierea de două săptămâni, primarul sectorului 1 a convocat de ieri pe azi, pentru ora 11, o nouă şedinţă extraordinară de consiliu cu un singur punct – bugetul. PNL Sector 1 salută acest fapt şi va solicita suplimentarea ordinii de zi cu proiectul privitor la bursele elevilor, din nou întârziate luni de zile la sectorul 1, aşa cum s-a mai întâmplat în 2021. PNL îl somează public pe primar să nu mai blocheze fondurile necesare pentru mii de elevi din sectorul 1.

Priorităţile doamnei Armand Clotilde sunt altele, în mod evident, după ce tot ieri a transmis o „plângere prealabilă” consilierilor locali, o nouă încercare de şantaj. Culmea tupeului este că vina este aruncată asupra consilierilor locali, deşi aceştia au fost prezenţi la şedinţe, au prezentat toate aspectele legale, au depus zeci de amendamente. Nu acelaşi lucru se poate spune despre primar, cunoscut fiind obiceiul dânsei de a veni doar pentru câteva minute la începutul şedinţelor de consiliu local pentru a citi un discurs pregătit dinainte. Consilierii locali rămân apoi, ore în şir, în „dialog” cu scaunul gol al edilului.

Reamintim bucureştenilor care suferă de doi ani de zile de pe urma blocajelor şi haosului din Primăria Sectorului 1 că încă din luna ianuarie PNL Sector 1 a cerut public primarului Armand Clotilde să prezinte un proiect de buget legal. Legea 273/2006 prevede la art 14 (6): „La elaborarea bugetelor, ordonatorii de credite şi autorităţile deliberative au obligaţia să prevadă distinct credite bugetare pentru stingerea plăţilor restante la finalul anului anterior.” Autoritatea deliberativă este Consiliul Local, iar consilierii liberali cer un singur lucru simplu şi nenegociabil: respectarea legii. Mai mult, Curtea de Conturi prevede expres ca „la întocmirea bugetului să fie prevăzute sumele pentru plata acestor facturi (restante)”. Este vorba despre peste 20 de milioane de euro, o sumă enormă din buzunarul cetăţenilor sectorului 1.

Pentru şedinţa de azi, primarul a venit brusc cu un amendament prin care recunoaşte şi bugetează datorii de peste 35 de milioane lei. Nu e clar de unde vine această sumă şi de ce apare abia acum, după aproape două luni de la apariţia proiectului de buget. Implicit, primarul recunoaşte că a încălcat legea. Totuşi, refuză în continuare să bugeteze datorii de cel puţin 80 de milioane de lei, la care face referire inclusiv măsura obligatorie a Curţii de Conturi, ceea ce face ca în actuala formă proiectul de buget să fie în continuare curat… ILEGAL.

„PNL Sector 1 nu va ceda în faţa ameninţărilor, şantajului şi presiunilor primarului de a încălca legea. Iniţiatorul proiectului de buget este primarul, conform legii. Primarul are obligaţia să pună în practică măsurile şi precizările Curţii de Conturi şi să vină pe masa Consiliului Local cu un buget legal. Nu ne interesează dacă va face sau nu plata datoriilor, aceasta e doar decizia şi răspunderea primarului, dar datoriile trebuie bugetate, iar consilierii locali au obligaţia legală să se asigure de acest lucru. Aşa spune legea, iar legea bate oricând toanele unui edil. În plus, solicităm public a suta oară primarului Armand să înceteze urgent abuzurile prin care blochează de luni de zile peste zece proiecte de hotărâre de Consiliu Local, depuse de consilierii liberali. Instituţiile abilitate trebuie să se sesizeze, pentru că prin aceste încălcări flagrante ale legii primarul încalcă cu bună ştiinţă dreptul consilierilor locali de a iniţia, dezbate şi vota proiecte pentru cetăţenii care i-au ales,” a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PNL Sector 1.

Proiectele PNL blocate abuziv de primar vizează: organizarea de pieţe volante, dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea maşinilor electrice, amenajarea de parcuri şi parcări, apă curată pentru şcolile din sectorul 1, biblioteci publice etc. Acesta e agenda PNL sector 1, spre deosebire de agenda primarului Armand Clotilde, pentru care contează doar trei lucruri: imaginea, scandalul şi circul.

* Răspunsul complet al Curţii de Conturi a României poate fi consultat în exclusivitate la acest link (Adresa nr. 18131.pdf):

https://drive.google.com/file/d/18Nsm_nsyaKxL8BLAn1_n6bkatjbLXxtu/view
Comunicat de presă – PNL Sector 1