21 mai 2022

Secretar general al Primăriei municipiului Deva, trimis în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatul 264/VIII/3 din ziua de 01 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
SÂRBU LAURA, secretar general al Primăriei municipiului Deva, pentru comiterea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă (două fapte din care una în formă continuată),
– participaţie improprie la infracţiunea de falsificare de instrumente oficiale,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,

SÂRBU HADRIAN, angajat în cadrul Biroului Investitori Relaţii Externe de la Primăria municipiului Deva, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată,

BODREAN ADRIAN MIHAI, funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Deva, administrator de fapt al SC Smart Drumcons SRL, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă.

În aceeaşi cauză a mai fost trimisă în judecată SC SMART DRUMCONS SRL, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În perioada 2020 – 2021, inculpata Sârbu Laura, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul soţului ei Sârbu Hadrian, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Deva şi a administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, Bodrean Adrian Mihai, la rândul său funcţionar în cadrul Primăriei mun. Deva, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei, pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.

Banii respectivi ar fi fost pretinşi şi primiţi pentru traficarea influenţei astfel încât societatea omului de afaceri să primească un contract cu primăria municipiului Deva, având ca obiect efectuarea unor reparaţii curente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcţiei de asistenţă socială Deva).

În aceeaşi perioadă, inculpata ar fi pretins, beneficiind de ajutorul soţului ei Sârbu Hadrian, de la acelaşi om de afaceri, suma de 7.000 euro, pentru a-şi trafica pretinsa influenţă asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva, astfel încât să îi asigure omului de afaceri obţinerea documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie.

Într-un context asemănător, inculpata Sârbu Laura, în calitate de secretar general al Primăriei municipiului Deva, beneficiind de ajutorul administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, ar fi pretins de la un alt om de afaceri suma de 40.000 lei şi ar fi primit o parte din aceşti bani, restul fiind opriţi de reprezentantul societăţii menţionate anterior.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unei sume de bani ce aparţin inculpaţilor Sârbu Laura şi Sârbu Hadrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Hunedoara cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.