5 februarie 2023

Secretarul de stat american Anthony Blinken confirmă vizita la Beijing

Deputy Secretary of State Antony Blinken testifies on Capitol Hill in Washington, Thursday, Sept. 29, 2016, before the Senate Foreign Relations Committee hearing on Syria. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, va vizita Beijingul la începutul lunii februarie, lucru convenit la summitul G20 de la Bali de către liderii americani și chinezi. Acest lucru a fost anunțat la Washington de un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA. China confirmă pregătirile pentru vizită, care va fi prima încercare de a începe normalizarea relațiilor dintre Washington și Beijing, care a atins cel mai scăzut nivel anul trecut. Fostul secretar de stat, Henry Kissinger, a cerut reluarea dialogului dintre cele două superputeri, de la Davos, numind contactele lor „o necesitate a timpului nostru”.

Vizita lui Anthony Blinken la Beijing va avea loc în perioada 5-6 februarie. Acestea vor fi primele sale discuții cu noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, care l-a înlocuit pe Wang Yi la sfârșitul anului trecut.

Un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA a vorbit despre călătoria reporterilor din Washington sub condiția anonimatului. Astfel, el a confirmat scurgerile din principalele surse mass-media americane. După cum a raportat anterior Politico, discuțiile din capitala chineză vor include probabil conflictul din Ucraina, arsenalul nuclear în creștere al Beijingului, cooperarea antidrog stagnantă și soarta cetățenilor americani deținuți în China. În același timp, principalul lucru iritant în relațiile dintre SUA și China – problema Taiwanului – nu a fost numit de interlocutorul publicației ca subiect pentru viitoarele negocieri.

Partea chineză trimite, de asemenea, semnale active către Washington despre disponibilitatea de a-l primi pe secretarul de stat Blinken și de a începe apropierea de Washington. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat marți că diplomația chineză și Departamentul de Stat al SUA „sunt în contact, elaborând detaliile specifice ale vizitei”. „Salutăm vizita lui Blinken în China. Sperăm că partea americană va promova dialogul, mai degrabă, decât să promoveze confruntarea”, a spus Wang Wenbin, potrivit căruia Beijingul „este pregătit să construiască relații reciproc avantajoase cu Washingtonul pe picior de egalitate, așa cum a declarat în repetate rânduri președintele chinez, Xi Jinping”.

Știrile din Elveția confirmă, de asemenea, că, după temperaturile politice scăzute record de anul trecut, este planificată o dezgheț în relațiile dintre SUA și China. În timpul primei întâlniri personale a secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, miercuri, la Zurich, cu vicepremierul chinez, Liu He, care conduce delegația chineză la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, părțile au convenit să împiedice escaladarea rivalității în conflict. „Deși există domenii în care avem dezacorduri și vorbim despre ele deschis, nu trebuie să permitem neînțelegerile, în special cele care apar din lipsa de comunicare, să înrăutățească inutil relațiile noastre economice și financiare bilaterale”, a spus Janet Yellen în urma discuții. Potrivit ei, este nevoie urgentă de „pentru ca Washingtonul și China să negocieze pe probleme macroeconomice și financiare”. În acest sens, The Wall Street Journal relatează că șeful Trezoreriei SUA explorează posibilitatea de a vizita Beijingul după secretarul de stat Blinken.

După discuții cu secretarul Trezoreriei SUA, vicepremierul Liu He a vorbit la forumul de la Davos, spunând: Beijingul este deschis cooperării globale după trei ani de izolare cauzată de pandemia COVID-19.

În acest context, fostul secretar de stat american Henry Kissinger, care a condus departamentul diplomatic american în timpul primei vizite a președintelui american Richard Nixon în China, în februarie 1972, a vorbit despre necesitatea unui dialog serios între Washington și Beijing. Vizita a fost precedată de călătoria proprie a lui Henry Kissinger la Beijing cu câteva luni mai devreme, care pregătea primul summit SUA-China din istorie.

O jumătate de secol mai târziu, într-un discurs prin link video la această sesiune specială a WEF, veteranul diplomat și un lider de lobby pentru cooperarea pragmatică cu China a îndemnat ambele părți să nu ia măsuri care ar fi interpretate ca pregătiri pentru o ciocnire inevitabilă. „În primul rând, acest lucru necesită o convingere profundă din partea ambelor părți că aceasta nu este doar o mișcare tactică, ci o necesitate a timpului nostru. Dacă cele două puteri, cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, cu capacități în domeniul inteligenței artificiale și al domeniului nuclear, se află într-o stare de confruntare și chiar de confruntare militară, atunci stabilitatea și chiar supraviețuirea omenirii vor fi amenințate”, a avertizat Henry Kissinger. Potrivit acestuia, negocierile nu ar trebui privite ca o oportunitate de a câștiga un avantaj unul față de celălalt înainte de o ciocnire.

În discursul său de la Davos, Kissinger a sfătuit fiecare parte: „China trebuie să-și rețină acumularea militară, iar Statele Unite trebuie să înceteze să acționeze ca și cum ar fi îndreptate către o soluție cu două Chine la situația din jurul Taiwanului, în timp ce se deghizează cuun angajament față de politica unică a Chinei.

În ajunul discuțiilor secretarului Blinken de la Beijing, Washingtonul și-a manifestat din nou dorința de a nu trece „linia roșie” a Taiwanului în timpul consultărilor comerciale din 14-17 ianuarie de la Taipei. Acestea au fost ținute sub auspiciile Institutului American din Taiwan și Biroului Economic și Cultural al Taiwanului din Statele Unite. Delegația americană a inclus reprezentanți ai Departamentului de Stat, precum și ai departamentelor comerciale, financiare și agricole. În același timp, partea americană a asigurat că este vorba doar de cooperarea în afaceri, iar negocierile comerciale se desfășoară în conformitate cu politica SUA de „o singură China”.

Necesitatea de a construi relații mai previzibile și mai pragmatice cu Beijingul a fost discutată vinerea trecută la Washington de către președintele american, Joe Biden și premierul japonez, Fumio Kishida, care a vizitat Capitala americană Kurt Campbell, coordonatorul pentru Regiunile Indiana și Pacifica la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a anunțat marți detaliile discuțiilor, vorbind la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington. „Au avut o discuție amplă despre China. Ambii lideri au recunoscut că există dorința în ambele țări de a face relațiile cu China mai previzibile, de a menține competiția și căile pașnice de rezolvare a problemelor”, a spus dl Campbell.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto rolling stone