10 august 2022

Secretarul de stat Cornel Feruţă a primit vizita Secretarului General al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Jagan Chapagain

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale Cornel Feruţă a avut joi, 2 iunie, la sediul MAE, o întâlnire cu Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (Federaţia), Jagan Chapagain, aflat într-o vizită de lucru în România.

Discuţiile au vizat, cu precădere, activităţile Federaţiei în sprijinul persoanelor afectate de conflictul din Ucraina, aflate atât pe teritoriul ucrainean, cât şi al statelor din vecinătate. Totodată, au fost abordate modalităţile de facilitare a misiunii umanitare a acestei organizaţii, prin reglementarea statutului său juridic, precum şi posibilitatea de a deschide o reprezentanţă a organizaţiei în România. Principalul obiectiv al Federaţiei va fi consolidarea capacităţii de acţiune a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie în contextul gestionării efectelor devastatoare ale agresiunii militare a Federaţiei Ruse, din perspectivă umanitară.

Oficialul MAE a exprimat aprecierea autorităţilor române pentru activitatea esenţială a Federaţiei, ca actor umanitar cu o reputaţie pozitivă la scară globală, alături de celelalte componente ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Secretarul de stat a reiterat disponibilitatea autorităţilor române de a acţiona în sprijinul consolidării eforturilor comunităţii internaţionale pentru a răspunde crizei umanitare, cu impact pe termen lung, care are loc în imediata vecinătate a ţării noastre. Totodată, secretarul de stat a evocat măsurile întreprinse de Guvernul României pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, aflate pe teritoriul naţional.

Elemente de context

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, componentă a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, coordonează şi sprijină activităţile umanitare ale celor 192 de societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Federaţia a fost un susţinător constant al Crucii Roşii Române, contribuind la reorganizarea Societăţii Naţionale în anii ‘90, şi acordând, după caz, sprijin material şi financiar pentru gestionarea unor provocări umanitare semnificative, inclusiv pe perioada pandemiei de COVID-19.

În contextul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Federaţia a lansat un apel de urgenţă pentru consolidarea prezenţei sale în regiune, în sprijinul eficientizării capacităţii de răspuns a Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie din Ucraina şi statele învecinate, inclusiv România.

Sursa foto Facebook Cornel Feruţă