15 august 2022

Secretarul de stat Cornel Feruţă a primit vizita unei delegaţii conduse de Christophe Poirel

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a primit marţi, 6 aprilie 2022, o delegaţie condusă de Christophe Poirel, directorul Direcţiei Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, prezentă în România pentru o rundă de consultări pe tema executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În cadrul întrevederii, secretarul de stat român a subliniat ataşamentul pentru multilateralism, ca element esenţial al politicii externe a României şi pentru eforturile care vizează întărirea rezilienţei, valorile democratice, statul de drept şi ordinea internaţională bazată pe reguli.

În context, a evidenţiat rolul fundamental al sistemului creat în jurul Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în care demersurile pentru executarea eficientă a hotărârilor pronunţate de CEDO ocupă un rol central.

Totodată, a transmis mulţumiri pentru dialogul deschis şi sprijinul constant oferit părţii române de reprezentanţii Departamentului pentru Executarea Hotărârilor CEDO, reiterând angajamentul României pentru consolidarea eforturilor dedicate măsurilor de executare.

Christophe Poirel a mulţumit pentru deschiderea manifestată de autorităţile române pentru a desfăşura runda de consultări, exprimându-şi aprecierea pentru cooperarea strânsă şi constructivă dintre partea română şi serviciile Consiliului Europei.

De asemenea, a menţionat necesitatea întăririi demersurilor autorităţilor române pentru identificarea şi implementarea eficientă a măsurilor specifice de executare a hotărârilor CEDO, referindu-se inclusiv la cele care vizează probleme structurale sau complexe. În context, a subliniat importanţa menţinerii unui flux de informaţii constant între autorităţile naţionale competente şi Departamentul pentru Executare al Consiliului Europei, care să faciliteze desfăşurarea procesului de supraveghere a executării.

Informaţii suplimentare
În perioada 5-7 aprilie 2022, are loc vizita unei delegaţii a Consiliului Europei (CoE) la Bucureşti, în vederea consolidării sprijinului Departamentului pentru Executarea hotărârilor CEDO din cadrul Comitetului Miniştrilor al CoE pentru procesul de executare a acestor hotărâri. Vizita acoperă un număr important de autorităţi naţionale responsabile pentru diferite elemente legate de executarea hotărârilor CEDO: cancelaria prim-ministrului României, Ministerul Afacerilor Interne, Senatul şi Camera Deputaţilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Externe, Avocatul Poporului, Institutul Naţional al Magistraturii.

Sursa foto: MAE