2 octombrie 2022

Secretarul de stat Cornel Feruţă s-a întâlnit cu reprezentanţi ai structurilor de conducere ale FII3M

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a avut o întrevedere marţi, 16 martie 2021, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu reprezentanţii Poloniei în cadrul Consiliului de Supraveghere al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M), prezenţi la Bucureşti: Beata Daszynska-Muzyczka, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al FII3M şi preşedinte executiv al BGK Polonia, şi Pawel Nierada, membru al Consiliului de Supraveghere al FII3M şi prim-vicepreşedinte al BGK Polonia.

La întrevedere au mai participat Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, şi reprezentanţii EximBank România, membri în structurile de conducere ale FII3M.

Discuţiile s-au concentrat asupra evoluţiilor înregistrate la nivelul Fondului de Investiţii, precum şi asupra perspectivelor sale.

Reprezentantul MAE a menţionat, în acest context, importanţa implicării la nivelul Fondului a tuturor statelor participante şi a partenerilor Iniţiativei, precum şi necesitatea atragerii altor investitori semnificativi, cu respectarea orientării pro-europene şi pro-euro-atlantice a Iniţiativei. A evidenţiat sprijinul politic constant al SUA pentru I3M, precum şi decizia U.S. International Development Finance Corporation (DFC) din decembrie 2020 de a se alătura Fondului de Investiţii al Iniţiativei. De asemenea, a subliniat importanţa implicării în continuare a partenerilor europeni ai Iniţiativei.

A fost reiterată necesitatea ca Fondul, care funcţionează pe baze comerciale, să acorde o atenţie specială şi proiectelor strategice de interconectare pe axa Nord-Sud a regiunii celor trei mări (Adriatică, Baltică şi Neagră), în cele trei domenii de interes – transport, energie şi digital. În acest context, au fost menţionate proiectele de interes prioritar pentru România, precum proiectul feroviar Rail2Sea şi proiectul rutier Via Carpathia.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a arătat că România va continua să sprijine activ obţinerea de rezultate concrete la următorul Summit şi Forum de Afaceri I3M, ce vor fi găzduite de Bulgaria în vara acestui an.