28 noiembrie 2021

Secretarul de stat Cristian Roman a discutat, la Bruxelles, despre viitorul Politicii de Coeziune

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cristian-Vasile Roman, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a participat joi, 18 noiembrie, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicată Politicii de Coeziune, organizată de Preşedinţia slovenă a Consiliului UE şi prezidată de ministrul sloven responsabil pentru dezvoltare şi politica de coeziune europeană, Zvonko Cernac, cu participarea comisarului european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Dezbaterea principală a vizat contribuţia programelor din cadrul politicii de coeziune la redresare, la sustenabilitatea competitivă, la tranziţia verde şi cea digitală, la rezilienţă şi la coeziunea economică, socială şi teritorială, astfel încât implementarea fondurilor UE să fie mai aproape de beneficiari şi cetăţeni.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme a spus că sunt 5 aspecte esenţiale pentru viitorul Politicii de Coeziune: conturarea priorităţilor de investiţii în funcţie de specificitatea şi nevoile de dezvoltare la nivel naţional/regional/local, accelerarea procesului de finalizare a documentelor programatice cu accent pe asigurarea calităţii şi derularea consultărilor cu actorii relevanţi, parteneriate mai ample şi mai profunde, asigurarea capacităţii administrative, precum şi promovarea unei abordări strategice bazate pe intervenţii sinergice şi complementare.

Cristian-Vasile Roman a subliniat valoarea adăugată şi rolul Politicii de Coeziune, acestea fiind dovedite prin diminuarea decalajelor de dezvoltare, dar şi prin adaptarea şi flexibilizarea finanţărilor în contextul crizei (de exemplu CRII, CRII+, REACT EU), precum şi faptul că Politica de Coeziune este unul dintre cele mai avansate sisteme de investiţii bugetare ale UE, orientate spre performanţă, care şi-a demonstrat plus valoarea comparativ cu noile instrumente. De asemenea, a menţionat ca instrumentele de finanţare aflate în gestiune partajată şi directă necesită o coordonare şi o corelare foarte puternică, atât la nivel naţional, cât şi regional.

Un alt aspect precizat de reprezentantul României a fost importanţa şi necesitatea aplicării flexibilităţilor convenite de colegislatori în regulamentele ce guvernează Politica de Coeziune, astfel încât fondurile UE să fie adresate regiunilor şi cetăţenilor în funcţie de nevoile specifice identificate.

„Regulamentele privind coeziunea prevăd instrumentele adecvate care ne permit să avem o abordare mai bună la nivel teritorial. Acesta este motivul pentru care Consiliul a introdus o mai mare flexibilitate pentru transferul de fonduri. Solicităm Comisiei să pună în aplicare normele fără a adăuga condiţionalităţi sau constrângeri suplimentare care să submineze nevoile locale şi regionale”, a punctat oficialul MIPE.