28 septembrie 2022

Secretarul de stat Daniela Gîtman a prezidat şedinţa extraordinară a Comitetului consultativ în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a prezidat joi, 11 august 2022, şedinţa extraordinară a Comitetului consultativ în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, organism care funcţionează în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe.

Reuniunea a fost convocată în vederea discutării şi avizării de către Comitetul consultativ a variantei actualizate a „Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022”, demers necesar, în principal, ca urmare a ultimelor evoluţii din plan internaţional, cu accent pe consecinţele agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Din această perspectivă, membrii Comitetului consultativ în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară au analizat posibilităţile de suplimentare a asistenţei acordate către Ucraina şi Republica Moldova, în vederea sprijinirii populaţiei din cele două state.

În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat situaţia deosebit de dificilă în care se află Republica Moldova şi necesitatea asigurării stabilităţii şi dezvoltării acesteia, precum şi rezultatele Conferinţei privind Reconstrucţia Ucrainei, desfăşurate la Lugano, în perioada 4-5 iulie 2022.

Agenda reuniunii a inclus şi o prezentare a modificărilor recente ale cadrului legislativ aferent cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, precum şi un schimb de opinii cu privire la evaluarea intermediară a Programului multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară în perioada 2020-2023, care urmează a se finaliza până la sfârşitul anului curent.

***

Informaţii suplimentare

Comitetul consultativ în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, înfiinţat pe baza Hotărârii Guvernului nr. 678/2017, funcţionează în coordonarea M.A.E. şi are scopul de a asigura unitatea planificării strategice şi stabilirea consensuală a priorităţilor geografice şi tematice în politica de cooperare pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară a României.

Din acest comitet fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei şi Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Sursa foto MAE