4 octombrie 2022

Secretarul de stat Daniela Gîtman l-a primit pe ambasadorul Regatului Danemarcei în România, Soren Jensen, în vizită de rămas-bun

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman l-a primit marţi, 9 august 2022, pe ambasadorul Regatului Danemarcei în România, Soren Jensen, în vizită de rămas-bun.

Oficialul român a apreciat activitatea desfăşurată de ambasadorul danez pe durata mandatului său în România, precum şi contribuţia acestuia la dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-daneze, atât prin demersurile de susţinere a aprofundării dialogului politic, cât şi prin acţiunile de impulsionare a cooperării economice.

Astfel, dialogul a prilejuit o evaluare a stadiului relaţiilor bilaterale, cei doi interlocutori subliniind interesul pentru consolidarea dialogului politic, prin menţinerea unui nivel ridicat al contactelor politico-diplomatice între România şi Regatul Danemarcei, în linie cu priorităţile de pe agenda comună de cooperare la nivel guvernamental, parlamentar şi sectorial.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat importanţa consolidării prezenţei companiilor daneze în România şi, deopotrivă, a diversificării colaborării pe dimensiunea sectorială, în domenii precum cel energetic, cu accent pe energia regenerabilă şi soluţii de energie sustenabilă, înalte tehnologii, infrastructură, agricultură şi sănătate. În context, a exprimat aprecierea pentru buna colaborare cu partea daneză pe palierul diplomaţiei climatice şi al celei tehnologice.

Oficialul român a evocat, totodată, rolul important al comunităţii române din Regatul Danemarcei, bine integrată pe piaţa locală a muncii, şi a pledat pentru dinamizarea contactelor interumane la nivelul celor două societăţi.

Întrevederea a oferit şi prilejul unui schimb de opinii privind dosarele prioritare pe agenda europeană, cu accent pe procesul de extindere a Uniunii în Balcanii de Vest, rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei, sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă şi asistenţa oferită refugiaţilor ucraineni de ambele ţări. De asemenea, a fost subliniată cooperarea româno-daneză foarte bună la nivelul UE şi NATO, de relevanţă deosebită, în special în actualul context de securitate.

La finalul întrevederii, secretarul de stat Daniela Gîtman a adresat mulţumiri ambasadorului Soren Jensen pentru întreaga sa activitate în România, asigurând că Regatul Danemarcei rămâne un partener de încredere pentru ţara noastră.

Sursa foto MAE