Publicat: 9 Octombrie, 2012 - 07:38
Share

În perioada 8 – 10 Octombrie, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, efectuează o vizită de lucru în Serbia. Obiectivul acestei deplasări este consolidarea legăturilor cu asociațiile românești din această zonă și identificarea, împreună cu acestea, a soluțiilor optime la problemele specifice ale comunității românești de aici.

Astfel, luni, 8 octombrie, delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a vizitat la Pancevo sediul Casei de Presă şi Editură „Libertatea”, unde s-a întâlnit cu grupul redacțional al săptămânalului Libertatea.
În continuare, echipa Departamentului s-a deplasat la Belgrad, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai presei în limba română și cu liderii asociațiilor românești din Serbia, inclusiv cu reprezentanții celor două facțiuni ale Comunității Românilor din Serbia. În cadrul discuțiilor, doamna secretar de stat, Natalia Intotero, a transmis mediului asociativ un mesaj de unitate și responsabilitate. „O minoritate naţională unită s-ar putea transforma într-un factor de coagulare a acţiunilor pentru păstrarea şi promovarea limbii române, a culturii, procesului de învăţământ, comunicării şi afirmării Bisericii Ortodoxe Române din Serbia. Este necesar ca organizaţiile româneşti din Serbia să ajungă la o platformă comună de acţiune în dialog cu autorităţile sârbe, care să vizeze introducerea limbii române în domeniile educaţional, eclesiastic şi administrativ în întreaga țară”, a declarat doamna Natalia Intotero.
Programul vizitei continuă cu deplasări în cadrul comunităților românești din Zajecar, Negotin și Bor.