15 august 2022

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut consultări cu omologul canadian Sandra McCardell

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut luni, 21 februarie 2022, consultări în format video-conferință cu omologul canadian Sandra McCardell.

Cei doi oficiali au discutat situația de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și din regiunea Mării Negre, și au convenit asupra măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite în convorbirile dintre ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe canadian, Mélanie Joly, la 12, respectiv 20 februarie 2022.

Cei doi secretari de stat au subliniat gravitatea și complexitatea situației cu care se confruntă Ucraina și au analizat modalitățile de răspuns ale comunității euroatlantice, cu privilegierea căilor diplomatice de soluționare a crizei, concomitent cu definitivarea cât mai rapidă a unui pachet de sancțiuni cuprinzător și coordonat, în cazul escaladării și declanșării unei agresiuni armate. De asemenea, au fost examinate posibilități de sprijinire de către comunitatea internațională a Ucrainei în gestionarea implicațiilor economice și umanitare ale actualei crize.

Dialogul a reconfirmat similitudinea de vederi și abordări în probleme de securitate și apărare între România și Canada, inclusiv în ceea ce privește protejarea principiilor pe care se bazează securitatea euroatlantică și necesitatea cooperării în consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, de o manieră echilibrată, care să vizeze atât nordul, cât și sudul acestuia.

Interlocutorii au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și au discutat modalități concrete de aprofundare a acestora, inclusiv în ceea ce privește consolidarea rezilienței la nivel transatlantic, prin continuarea cooperării tradiționale în domeniul energiei nucleare civile și găsirea de modalități de sprijin reciproc pentru Centrul Euroatlantic pentru Reziliență din România și structurile complementare acestuia, care urmează să fie create în Canada.

Secretarii de stat Iulian Fota și Sandra McCardell au convenit continuarea dialogului, fiind avută în vedere și o vizită în România a oficialului canadian.