Publicat: 29 Septembrie, 2020 - 18:37
Share

“Creditorii trebuie să anuleze unele dintre datorii și să prelungească termenele pentru efectuarea plăților către țările afectate de Covid”, potrivit celor declarate de Secretarului General al ONU, António Guterres, la o întâlnire la nivel înalt dedicată finanțării dezvoltării globale în timpul și după pandemie..

"Dacă nu acționăm acum, ne vom confrunta cu o recesiune globală care va anula decenii și va face agenda de dezvoltare durabilă 2030 absolut inaccesibilă", a avertizat șeful ONU.

"Scutirea datoriilor nu poate fi limitată la țările cel mai puțin dezvoltate, ar trebui extinsă la toate țările în curs de dezvoltare cu venituri medii care au nevoie de aceasta", a spus acesta. „Aceste state ar trebui să aibă mai mult timp pentru a efectua plăți, pentru interacțiunea cu creditorii privați și agențiile de rating ".

În plus, potrivit lui Antonio Guterres, instituțiile financiare internaționale ar trebui să primească mai multe resurse pentru creșterea finanțării pentru țările cu venituri medii în curs de dezvoltare, care sunt cele mai vulnerabile și puternic împovărate cu datorii.

Potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), anul acesta, economia globală, conform scenariului optimist, va pierde circa 6,3 trilioane de dolari și se va contracta cu 1,5-3%. Aceasta este o prognoză mai puțin pesimistă decât cele ale altor organizații internaționale. Astfel, FMI prezice un declin de 4,9% până la sfârșitul acestui an, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - 6% (7,6% în cazul celui de-al doilea val de coronavirus), Banca Mondială - 5,2%. Cu toate acestea, potrivit experților UNCTAD, revenirea anului viitor nu va fi la fel de semnificativă pe cât prevăd FMI și Banca Mondială.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: