8 august 2022

Secretarul general al ONU salută acordul de încetare a focului în Yemen

Distribuie pe rețelele tale sociale:
 Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat acordul dintre părțile în conflict din Yemen privind încetarea focului de două luni, care va intra în vigoare pe 2 aprilie.

Adresându-se reporterilor la New York, secretarul general al ONU, António Guterres, a mulțumit trimisului special pentru Yemen, Hans Grundberg, și a felicitat guvernul yemenit, coaliția condusă de Arabia Saudită și houthi.

„Această încetare a focului ar trebui să fie primul pas către încheierea războiului distructiv din Yemen”, a spus secretarul general.

„Este greu să ne imaginăm amploarea suferinței poporului din Yemen, pentru că presa nu le acordă suficientă atenție. Războiul a dus la una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, a adus instituțiile de stat ale țării în pragul colapsului, a încetinit dezvoltarea umană cu două decenii și amenință pacea și securitatea regională”, a spus el.

Părțile implicate în criza din Yemen au convenit să înceteze toate operațiunile ofensive aeriene, terestre și maritime în interiorul și în apropierea granițelor Yemenului. Ei au convenit, de asemenea, că navele cu combustibil vor face escală în portul Hodeidah, iar zborurile comerciale vor opera pe aeroportul din Sana’a.

De asemenea, părțile au convenit să se întâlnească sub auspiciile ONU și să discute despre deschiderea drumurilor în Taiz și alte provincii din Yemen. Armistițiul poate fi prelungit după o perioadă de două luni cu acordul părților.

A consemnat Ciprian Pop