Publicat: 12 Februarie, 2014 - 14:23
Share

Secretarul-General ONU Ban Ki-moon a declarat că există "un risc distinct" de scindare a Republicii Centrafricane ca urmare a violențelor interreligioase și a cerut crearea unei forțe internaționale care să pună capăt atrocităților din acest stat.

 


Ban a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea divizării țării în regiuni creștine și musulmane marți seară și a adăugat că reacția internațională nu este pe măsura gravității situației.

"Atât musulmani, cât și creștini au fost masacrați și obligați să își părăsească locuințele", a declarat Ban. "Violențele interreligioase schimbă demografia țării. Sciziunea de facto a Republicii Centrafricane reprezintă un risc distinct", a adăugat Secretarul-General ONU.

Ban Ki-moon a cerut comunității internaționale să acorde sprijin forței Uniunii Africane și a precizat că și alte state ar trebui să trimită trupe în vederea stabilizării țării.

"Trebuie să acționăm concertat și să evităm continuarea atrocităților la scală mare", a mai precizat Secretarul-General ONU.

Cel puțin 1.000 de persoane au fost ucise și aproximativ un milion nevoite să își părăsească locuințele în Republica Centrafricană, din luna Decembrie, în urma confruntărilor dintre forțele musulmane și cele creștine.