2 august 2021

Secretul magiei lui Mihail Sebastian” eveniment online în Israel, dedicat scriitorului român

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru a marca 76 de ani de la dispariţia omului de litere român de origine evreiască, Mihail Sebastian, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu Teatrul Karov din Tel Aviv, a organizat un eveniment online dedicat moştenirii culturale şi importanţei pe plan literar a operei acestuia.

Manifestarea a avut loc în limba ebraică, în data de 26 mai 2021, pe platforma zoom, cu transmitere prin live streaming pe paginile de Facebook ale celor două instituţii de cultură. Evenimentul a inclus intervenţii despre viaţa şi opera scriitorului din partea Cleopatrei Lorinţiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, alături de cele ale lui Dorit Nitai-Neeman, director al Teatrului Karov din Tel Aviv, şi ale actorilor Martin Blumenfeld, Ofir Duan şi Yoav Sadowsky.

În deschidere, împreună cu Dorit Nitai, a luat cuvântul Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a subliniat că manifestarea reprezintă continuarea firească a unei relaţii de lungă durată, în cadrul căreia ICR Tel Aviv duce mai departe moştenirea lăsată de Nicu Nitai, cu care, de-a lungul timpului, Institutul a avut o îndelungată şi fructuoasă colaborare.

În intervenţia sa, Cleopatra Lorinţiu a abordat importanţa „Jurnalului” lui Sebastian, descriind cele trei paliere prin care acesta poate fi analizat: primul este jurnalul intim al scriitorului, al doilea palier este cel al „laboratorului de creaţie”, iar cel din urmă, care a suscitat interesul uriaş al opiniei publice şi literare, este cel al jurnalului intelectual şi ideologic al lui Mihail Sebastian. Vorbind despre posteritatea lui literară, directorul adjunct al ICR Tel Aviv a subliniat amploarea fenomenului „Jurnalul Mihail Sebastian”, enumerând lista considerabilă de intelectuali români care au analizat şi scris despre opera autobiografică a acestuia.

Intervenţiile interlocutorilor au fost presărate cu lecturi din Jurnal interpretate de actori ai Teatrului Karov, precum şi cu extrase din piesele după Mihail Sebastian care fac parte din repertoriul tradiţional al aceluiaşi Teatru din Tel Aviv, instituţie fondată de Nicu Nitai (1931-2020) – o adevărată legendă a teatrului israelian şi un promotor neobosit al literaturii române pe scena culturală israeliană, datorită traducerilor, adaptărilor şi spectacolelor puse în scenă după opere ale scriitorilor români.

O influenţă specială asupra lui Nicu Nitai a avut-o Mihail Sebastian, care i-a fost profesor, acest fapt regăsindu-se inclusiv în piesa de teatru scrisă de Nitai, intitulată „Bună ziua, domnule profesor”, inspirată din „Jurnalul” şi celelalte scrieri ale acestuia.

Un punct de discuţie din cadrul programului din seara zilei de 26 mai l-a constituit tocmai această legătură deosebită pe plan personal şi artistic, la care s-au referit fiica marelui regizor, Dorit Nitai-Neeman, precum şi actorii, Ofir Duan, Yoav Sadowsky şi Martin Blumenfeld. Acesta din urmă a adăugat detalii despre întâlnirea cu actriţa Leny Caler, muza lui Sebastian, care a inspirat personajul Corina din piesa „Jocul de-a vacanţa”.