Publicat: 10 Ianuarie, 2019 - 18:12
Share

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, şi procurorul Florena Esther Sterschi au susţinut, astăzi, la Consiliul Superior al Magistraturii, interviurile pentru funcţia de şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General. Gheorghe Stan a obţinut cel mai mare punctaj, de 9.33, în vreme ce contracandidata sa, Florena Sterschi, a obţinut 8,33. Plenul CSM urmează să confirme numirea lui Stan la şefia Secţiei.

În cadrul interviului, inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a susţinut că printre ameninţările la adresa acestei unităţi a identificat anumite campanii de presă, dar şi frecvenţa ridicată a modificărilor legislative.

„În ceea ce priveşte planul meu managerial pentru această funcţie, am identificat premise pozitive şi negative ale înfiinţării acestei secţii. Printre premisele pozitive, am identificat un efort de protecţie a independenţei magistraţilor care e o garanţie oferită de scoaterea acestei secţii de sub orice influenţa exterioară a sistemului judiciar. Existenţa unui cadru legislativ care permite desfăşurarea separată a activităţii de urmărire penală, a activităţilor săvârşite de magistraţi şi existenţa unui ansamblu profesional cu experienţa vastă şi pregătită care reprezintă premisele unei faze solide de selecţie a procurorilor care urmează să-şi desfăşoare activitatea in această secţie”, a declarat Gheorghe Stan.

Florea Esther Sterschi este cea care asigură actualmente interimatul la conducerea secţiei.

Secţia pentru anchetarea magistraţilor şi-a început activitatea pe 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, şi a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte parchete.

Tag-uri Nume: