5 februarie 2023

„Securitatea Armeniei este securitatea Iranului” – Ambasadorul iranian în Armenia, Abbas Badakhshan Zohouri

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ambasadorul Iranului în Armenia, Abbas Badakhshan Zohouri, a reiterat că securitatea Armeniei este securitatea Iranului în timpul vizitei sale în provincia Syunik din Armenia, vineri.
Ambasadorul iranian a făcut aceste observații într-o conferință de presă în timpul vizitei, vorbind despre declarația anterioară a ministrului iranian de externe, conform căreia el consideră că securitatea Armeniei și a regiunii reprezintă securitatea Iranului.
Ambasadorul a declarat că Iranul urmează o politică cu toate țările vecine, care vizează dezvoltarea cooperării în toate domeniile.
„Iar Armenia este vecinul nostru, o țară prietenoasă. Și, avem o astfel de politică și cu Armenia. Poziția Iranului a fost întotdeauna că independența și integritatea teritorială a țărilor, inclusiv a Armeniei și a tuturor celorlalte, trebuie respectate în conformitate cu dreptul internațional”, a spus el.
El a adăugat că între Armenia și Iran se dezvoltă cooperarea și legăturile în toate direcțiile.
„Sper că această cooperare ca două țări și popoare vechi de secole se va dezvolta în continuare. Se lucrează în diferite direcții, legate de drumuri, cooperare economică etc., care au impact. In ceea ce privește a treia linie de inalta tensiune, din păcate trebuie sa spun ca au fost probleme, lucrarea a întârziat foarte mult in trecut. Însă astăzi lucrările progresează mai bine și mai repede”, a spus ambasadorul.
El a mai asigurat că s-a ajuns la un acord între cele două țări privind schimbul de gaze și energie electrică, adăugând că realizarea acestuia necesită condițiile necesare pentru furnizarea de energie electrică din Armenia către Iran și gaze din Iran către Armenia.
El a adăugat că „cooperarea comună dintre Armenia, Iran și Rusia poate fi un exemplu de cooperare trilaterală în diferite direcții din regiune”.
Ciprian Pop