Publicat: 22 Aprilie, 2015 - 09:41
Share

Comisia comună a Senatului și Camerei Deputaților pentru revizuirea Constituției României a avut ca subiecte pe ordinea de zi a ședinței de marți, 21 aprilie 2015, următoarele: 1.Informarea cu privire la amendamentele formulate la propunerea legislativă de revizuire a Constituției României în acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 80/2014 și cu Opinia Comisiei de la Veneția) depuse până la data de 15 aprilie 2015; 2. Redactarea și adoptarea amendamentelor de eliminare a prevederilor declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională (întrucât încalcă limitele revizuirii prevăzute de art.152 din Constituție).

In prima parte a ședinței discuțiile s-au axat pe aspecte de ordin procedural, privind caracterul statutar al reuniunii și adoptarea ordinii de zi.

Președintele Comisiei, domnul senator Ioan Chelaru a răspuns punctual opiniilor formulate de persoanele prezente, reiterând faptul că, din punct de vedere procedural, procesul de revizuire a Constituției a parcurs o serie de etape și se află, în prezent, în faza redactării raportului de către Comisia comună. Totodată, a menționat faptul că, în calitate de participant la întâlnirea de la Cotroceni, desfășurată luni, 20 aprilie a.c., cu președintele României, a avut ocazia să asculte o opinie favorabilă referitoare la importanța demersului de revizuire a Constituției.

Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a susținut, la rândul său, necesitarea găsirii pe calea dialogului a unei modalități pentru depășirea deosebirilor de vederi apărute.

Din ansamblul propunerilor formulate și de o parte și de cealaltă, în vederea deblocării situației, s-a convenit convocarea unei ședințe a Comisiei în data de 12 mai, cu această ocazie toate partidele și formațiunile politice componente fiind solicitate să-și prezinte punctele de vedere referitoare la actualul proiect de revizuire a Constituției, astfel încât să se poată evalua, în momentul actual, ponderea punctelor de vedere comune și a celor divergente, ca bază a continuării sau reconfigurării procesului legislativ început. S-a hotărât, de asemenea, prin consens, ca punctul al doilea de pe ordinea de zi inițială să nu mai fie dezbătut.

Președintele Comisiei, domnul senator Ioan Chelaru, a prezentat lista propunerilor depuse, conform calendarului stabilit, de către parlamentari, grupuri parlamentare și instituții solicitate în acest sens, respectiv: , grupul parlamentar PSD, grupul parlamentar UDMR, parlamentari în nume propriu, grupul parlamentar PNL, grupul minorităților, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Juriștilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Asociația Procurorilor din România, DIICOT, Uniunea Națională a Barourilor din România.

La finalul ședinței domnul senator Ioan Chelaru a făcut următoarele declarații:

'Din păcate, și o spun cu părere de rău, am constatat o schimbare de poziție a colegilor de la Partidul Național Liberal care, probabil, au o altă opinie în ceea ce privește actualul proiect deși împreună am lucrat doi ani și jumătate. Intuind acest lucru la întâlnirea de ieri de la Cotroceni, am ridicat, deși nu era neapărat pe ordinea de zi, domnului Președinte Klaus Iohannis această chestiune. Dumnealui a spus că susține în continuare, în cadrul unui proces de modernizare a României, procesul de revizuire a Constituției, am rugat să pună și în discuția colegilor liberali această chestiune. Efectele le-am văzut astăzi, în sensul în care, cu părere de rău spun, nu cred că în perioada următoare vom putea desfășura activitatea normală a Comisiei. Colegii liberali urmând să aibă o opinie comună, favorabilă sau nu, după ce vor reanaliza textele asupra cărora și la care au lucrat împreună cu noi și au votat. Sunt un pic dezamăgit, o să-mi treacă, așa este în politică, părerile de la început nu sunt aceleași și la sfârșit. Așa cum am spus, în această Comisie nu se pot lua decizii decât cu votul a două treimi, în condițiile în care nu există și o înțelegere politică este discutabilă activitatea, în continuare, a Comisiei. Îmi pare rău, este o muncă de doi ani și jumătate, a trecut un proiect, bun spun eu, de Curtea Constituțională, de Comisia de la Veneția, cu ecouri pozitive. Încă sper la bunele intenții și la ideea de a face o Constituție revizuită care să corespundă actualelor exigențe și nevoi ale Parlamentului. Dacă nu, o să vedem în ședința pe care am convocat-o pe 12 mai, care este poziția colegilor liberali, dacă mai agreează din textele adoptate, dacă nu, care anume, ca să vedem dacă continuăm procedura. Aș fi vrut să fie un proiect foarte deosebit, e adevărat foarte greu, noi am muncit la el doi ani și jumătate. Nu înseamnă neapărat că este extraordinar dar orice lege este perfectibilă. Am dorit un proces de revizuire care să așeze Constituția României pe baze solide, să consolideze drepturile și obligațiile cetățeanului și garanțiile acestora, să limpezească, acolo unde este cazul, raporturile între instituțiile statului pentru a nu mai apela tot timpul la Curtea Constituțională cu probleme care, după părerea mea, nu ar trebui să ajungă acolo și, sigur, să introducem și noile noțiuni,cum ar fi aceea de regiune, în cadrul Constituției. Am primit și amendamente foarte multe, unele extrem de judicioase, altele mai hilare, ca să nu le spun altfel. Aș dori ca această Comisie să își continue lucrările și sper să discutăm fiecare dintre aceste amendamente, indiferent de conținutul și proveniența lor. '

Comunicat de presă - Comisia comuna a Senatului și Camerei Deputatilor pentru revizuirea Constitutiei Romaniei